• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Listopad
10

GRAĐEVINSKIM TVRTKAMA PREZENTIRANI PROJEKTI BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima i predsjednik Županijske komore Bjelovar Jakov Ćorić održali su radni sastanak s predstavnicima građevinskih tvrtki s područja naše županije, kako bi naše građevince upoznali s natječajima koji će uskoro u raspisivanje.

Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija i njene ustanove uskoro će u raspis petnaest javnih natječaja za građevinske radove na objektima u školstvu i zdravstvu, vrijednih gotovo 35 milijuna kuna. Riječ je o projektima  vrijednosti od 450 tisuća kuna pa sve do 12 milijuna kuna, a za njih su osigurana sredstva iz fondova Europske unije, a dijelom ih financira i sama Bjelovarsko-bilogorska županija.

Namjera Županije je da se gospodarstvenici, poduzetnici i obrtnici s područja naše županije, upoznaju s natječajima kako bi bili spremni javiti se na njih, budući da spomenuti radovi podliježu i novom Zakonu o javnoj nabavi. Stoga je na inicijativu bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa održan radni sastanak, na kojemu je pojašnjeno o kojima je projektima riječ, njihovim uvjetima, ali i svim pravima kako bi natječaju naši građevinci pristupili i kroz zajednice ponuditelja. Uz potporu komora i cehova nadajmo se da će prijava i biti.

Ipak, idealna je to prilika da te radove dobiju upravo naše građevinske tvrtke, kako bi uložena sredstva ostala u našoj županiji, ali uz pretpostavku da zadovoljavaju uvjetima natječaja.

Tako će uskoro raspis natječaja za radove u školstvu vrijednih 27 milijuna kuna, a podrazumijevaju obnovu 11 školskih zgrada i 1 školsko-sportsku dvoranu. Riječ je o radovima energetske obnove koji podrazumijevaju izmjenu krovišta, stolarije, vanjske ovojnice, izolacije prostora, ugradnje sustava grijanja, izolacije stropa, uređenje podova, ugradnja nove rasvjete, gradnju prilaznih rampi za invalide, keramičarske radove.

Podsjetimo, najveće je to ulaganje u povijesti županije u njene škole od gradnje Srednjoškolskog centra u Bjelovaru. Ipak, prioritet je da svi naši učenici, ali i profesori u osnovnim i srednjim školama, imaju iste uvjete i standard 21. stoljeća, bez obzira išli oni u matičnu ili područnu školu.

Osim ulaganja u školstvo, u obnovu će i četiri županijska Doma zdravlja i to u Daruvaru, Čazmi, Grubišnom Polju i Garešnici, za koje su osigurana sredstva putem europskog projekta „Za zdravlje Bjelovarsko-bilogorske županije“, vrijednog 10,3 milijuna kuna, a od čega su građevinski radovi oko 5 milijuna kuna.

„Moja tvrtka bavi se visokom gradnjom i imamo 10 zaposlenih. U ovim natječajima vidimo priliku kako bi se i mi prijavili. Dosada je teško bilo dobiti posao na javnim natječajima na ovom području, jer često nismo znali što je sve potrebno od papirologije i koji su uvjeti, jer smo saznali prekasno. Stoga pozdravljam ovu inicijativu Županije kako bi se poduzetnike upoznalo s natječajima i kako bi se mogli pravovremeno pripremiti.“, rekao je Matija Štokić iz tvrtke Modul projekt iz Rovišća. 

„Drago mi je da za ovaj sastanak postoji veliki interes. Pred nama je 15 natječaja koji će se provoditi putem novog zakona i pod novim uvjetima, stoga je ovo prilika da naši poduzetnici unaprijed znaju o kojim natječajima je riječ, ali da ih upoznamo i sa svim pravima koje imaju kroz zajednicu ponuditelja kako bi pristupili natječaju. Ovu praksu provodit ćemo i dalje, jer nakon drugo vremena imamo set ugovora i mogućnost da imamo velike građevinske poduhvate. Graditeljstvu, koje čine gospodarstvenici, ali i obrtnici, treba omogućiti da rade i kod kuće, a mi ćemo im pomoći da kroz javne informacije koje su dostupne svima, upoznamo sa svim detaljima. Drago mi je da ima zainteresiranih i da aktivno postavljaju pitanja. Iz pitanja vidimo da proizlazi bojazan oko damping cijena, postoje upiti kako postaviti svoju ponudu, pitanje rokova i vjerujem da smo u početnom razgovoru razjasnili naše viđenje, ali vidjeli i sve njihove upite.“, pojasnio je župan Bajs, te dodao kako će se natječaji raspisivati sukcesivno.

„Ovo je hvalevrijedan sastanak, jer imamo priliku napraviti pomake u građevinskom sektoru. Već dugo nije bilo moguće odrađivati građevinske poslove jer nismo imali tvrtke koje su bile sposobne ići u te projekte. Sada imamo izmijenjenu situaciju sa Zakonom o javnoj nabavi, a župan je pokrenuo inicijativu koju ja pozdravljam, kako bi se u što većem dijelu angažirali naši domaći poduzetnici. Ipak imamo projekte vrijedne oko 35 milijuna kuna, a za očekivati ih je još i više. Mi se tu moramo organizirati kao graditeljstvo, napraviti zaokret kako se pojedine zajednice grupe poduzetnika javile na te poslove, jer ovdje i sada se otvara prostor za stabilnije poslovanje.“, rekao je predsjednik Županijske komore Bjelovar Jakov Ćorić.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a