• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2013.
Studeni
29

HRVATSKA ZASTUPNICA U EUROPSKOM PARLAMENTU U BJELOVARU ODRAŽALA KONFERENCIJU O MOGUĆNOSTIMA KORIŠTENJA EUROPSKIH FONDOVA

Zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić održala je niz predavanja u sklopu konferencije „Mogućnosti korištenja EU fondova u Bjelovarsko- bilogorskoj županiji“ održanoj u Bjelovaru. Uz predstavnike regionalne i lokalne samouprave, na konferenciji su bili predstavnici ustanova koje su također korisnici državnoga proračuna, poduzetnici, Konferencija se temeljila na posebnostima Bjelovarsko- bilogorske županije.

 Analizirana  su i predstavljena područja za koja su Bjelovarsko- bilogorska županija i njezini gradovi i općine pokazali interes. Na višesatnim predavanjima predstavljene su mogućnosti korištenja fondova Europske Unije, zahtjevi regulative, stanje projekata u Bjelovarsko- bilogorskoj županiji i primjeri projekata iz drugih zemalja članica Europske Unije.
Europska Unija ulazi od iduće godine u novo proračunsko razdoblje 2014.- 2020. Fondovi namijenjeni za Hrvatsku u ovom proračunskom razdoblju su izdašni jer je razina razvijenosti Hrvatske  61 posto prosječnog bruto društvenog proizvoda Europske Unije, a svim državama članicama čija je razina ispod 75 posto nastoji se pomoći kako bi se razina razvijenosti povećala pa je za našu državu namijenjeno 8,1 milijardu eura. Godišnje je to iznos od 12 milijardi kuna.
„Strateški dokumenti za razvojne projekte za fondove Europske Unije bi se trebali raditi tako da najprije općine, gradovi i županije prikupe podatke pa se zatim napravi nacionalna strategija. U Hrvatskoj se radi obrnuto, prvo se stvori nacionalna strategija, što nije dobar koncept. U Hrvatskoj ima općina, gradova i županija, poput Bjelovarsko- bilogorske županije, čije projekte treba i vrijedi realizirati. Iskustva drugih zemalja su pokazala da od trenutka zatvaranja pregovora oko ulaska pa do ulaska u Europsku Uniju glavni strateški interes treba biti priprema projekata i sad je krajnje vrijem da se u to upustimo“- rekla je zastupnica Ivana Maletić.
Župan Damir Bajs rekao je da je Bjelovarsko- bilogorske županija do sada bila među zadnjima u Hrvatskoj po količini povučenih sredstava iz fondova Europske Unije. Kako bi  Bjelovarsko-bilogorska županija bila uspješnija u povlačenju sredstava iz fondova Europske Unije reformirana je Regionalna razvojna agencija. Osim toga, za iduću godinu su predviđena sredstva koja će se izdvojiti kao potpora onima koji žele kandidirati projekte za fondove Europske Unije. Županija će financirati potrebnu dokumentaciju i ostalo što je potrebno kako bi se na području županije moglo početi sa prijavljivanjem projekata za strukturne  fondove. Bjelovarsko- bilogorske županija očekuje da tri najveća projekta na njenom području: Željeznička pruga Sveti ivan Žabno- Gradec, bjelovarska Opća Bolnica i Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Daruvarske toplice,budu realizirana sredstvima iz fondova Europske Unije.
„Općine i gradovi na području županije imaju oko 110 projekata, ali to su još uvijek većinom ideje,a ne pripremljena rješenja. Gradovima i općinama nedostaje novčanih sredstava i kapaciteta  za te projekte  pa je Županija ove godine dobila nešto više od milijun kuna , a iduće godine dobit će preko dva milijuna kuna kako bi općine, gradovi i obiteljska poljoprivredna gospodarstva mogli pripremiti svu potrebnu dokumentaciju za projekte. Moramo probuditi pozitivan stav prema projektima koji se financiraju iz fondova Europske Unije kod općina, gradova i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava kako bi se pokrenuli pa ćemo omogućiti sredstva, dati stručnu potporu i znanje kako bi im pomogli“- rekao je župan Damir Bajs.

 

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
  Dokumenti za download
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a