• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2015.
Kolovoz
27

IZASLANSTVO PLZENSKOG KRAJA U POSJETU BJELOVARSKO-BILOGORSKOJ ŽUPANIJI

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji boravi izaslanstvo češkog Plzenskog kraja na čelu sa županom Plzenske regije Václavom Šlajsom. U sklopu trodnevnog posjeta visoko izaslanstvo Plzenske regije primio je i župan Damir Bajs na čiji je poziv i češka delegacija došla u uzvratni posjet u Bjelovarsko-bilogorsku županiju.

Dvije Županije već spaja Deklaracija o suradnji u želji unapređenja međusobne gospodarske i kulturne suradnje. Također, suradnja dviju Županija dobra je podloga i za razmjenu iskustava i informacija o fondovima Europske unije, a samim time otvara se mogućnost i kandidiranja zajedničkih projekata.

2011. godine potpisan je Sporazum u suradnji i on je zaživio i u praksi. Ne samo da dvije Županije surađuju nego i niz institucija s našeg područja. Naše škole, naša kulturno-umjetnička društva nastupaju kod njih i imaju zajedničku suradnju i to je bitno, činjenica da smo se povezali. Što se tiče samih dviju Županija istaknuo bi činjenicu da je prije izvjesnog vremena Plzenski kraj bio domaćin našim ljudima koji su tamo učili kako povući sredstva od Europske unije. Oni su u tome ispred nas i ne samo da su nam predali znanje, oni su financirali i boravak naših ljudi u Plzenu. Pred nama su aktivnosti koje nas vežu uz jedan euro projekt. Dvije naše češke Osnovne škole imaju odmaralište na Jadranu. Ono što želimo je da zajedno s Plzenskom županijom napravimo zajednički projekt, povučemo sredstva i uredimo odmaralište u Tkonu. I u konačnici da temeljem našeg Sporazuma omogućimo da tamo ljetuju ne samo naši školarci, nego i školarci iz njihovog kraja, istaknuo je župan Bajs, te dodao kako je riječ o projektu koji je došao u napredu fazu. Naime, riješeni su imovinsko-pravni odnosi, izrađena su idejna rješenja i očekuju se promijene prostornog plana koje treba donijeti Općina.

Došao sam u posjet s ciljem da se produbi suradnja s Bjelovarsko-bilogorskom županijom i da ta suradnja ne bude samo u oblasti kulture i školstva već i gospodarstva. Pozvao sam gospodina župana da dođe u naš kraj i to ne samo s političkom delegacijom nego i s gospodarstvenicima kojom prilikom bismo pregovarali o dodatnoj suradnji Županije i Plzenskog kraja i na gospodarskom polju, naglasio je župan Šlajs prilikom prijema kod župana Bajsa.

Inače, u sklopu posjeta Bjelovarsko-bilogorskoj županiji češko izaslanstvo posjetilo je i bjelovarsku Češku obec i naravno nezaobilazno mjesto češke manjine u Hrvatskoj i našoj županiji grad Daruvar.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a