• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Listopad
14

JABUKOM DO ZDRAVLJA

Na bjelovarskoj tržnici održana je 12. edukativna akcija „Zdravom prehranom do zdravog života – jabukom do zdravlja“, koju je došla podržati i zamjenica župana Bojana Hribljan.

Riječ je o tradicionalnoj akciji Lige protiv raka Bjelovarsko-bilogorske županije kako b se građane educiralo o malignim oboljenjima, ali i o samoj prevenciji. Tako su ovom prilikom svi građani mogli kupiti jednu jabuku za jednu kunu, a sva prikupljena sredstva koristit će se za aktivnosti prevencije i ranog otkrivanja zloćudnih bolesti te za donaciju Općoj bolnici Bjelovar.

Inače, u Hrvatskoj godišnje od karcinoma oboli gotovo 30 tisuća osoba, a u našoj županiji godišnje umire dvije do tri tisuće ljudi. Najčešći karcinom kod žena je karcinom dojke, zatim karcinom debelog crijeva pa karcinom pluća. Kod muškaraca najčešći je karcinom pluća, zatim karcinom debelog crijeva te karcinom prostate.

„Broj oboljelih unazad nekoliko godina statistički je isti. Mi bismo bili najsretniji kada bi taj broj padao, a upravo zato su preventivne i edukativne akcije, poput ove Jabukom do zdravlja, vrlo važne. Ovo je akcija kojom želimo senzibilizirati javnost o malignim oboljenjima. Također, jedan od ciljeva je i edukacija građana o prevencije, ne samo karcinoma, već i kardiovaskularnih bolesti koje su vrlo česte. Zdrava prehrana ima važnu ulogu pa upravo zato građanima dijelimo jabuke i želimo im objasniti važnost pravilne prehrane jabuke kao carice voća. Nažalost, prosječan Hrvat pojede tek tri do četiri jabuke tjedno, a to je količina koju bi svatko od nas trebao pojesti u jednom danu. Trebalo bi izbjegavati sol, šećer i masnu hranu, čega se većina ne pridržava.“, pojasnio je Želimir Bertić, predsjednik županijske Lige protiv raka.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a