• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Svibanj
27

JEDINSTVENA GALERIJA SKULPTURA NA OTVORENOM „SVIJETLE PRUGE“

Zamjenica župana Đurđica Ištef Benšić sa suradnicima obišla je galeriju skulptura na otvorenom „Svijetle pruge“ u Rogović kutu, gdje je trajala terenska nastava studenata Kiparskog odsjeka Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Galerija skulptura na otvorenom „Svijetle pruge“ nastala je međusobnom suradnjom Bjelovarsko-bilogorske županije, Hrvatskih šuma, Akademije likovnih  umjetnosti  iz Zagreba i Općine Veliko Trojstvo održavanjem istoimene terenske nastave studenata Kiparskog odsjeka izradom radova - skulptura u drvu prema zadanoj temi u razdoblju od 2002. - 2009. godine. One su simboli naših šuma i krajolika jedinstvenog Bilogorskog kraja, postavljene su u predjelu šuma Šumarije Bjelovar na Bilogori, a pojedinačno su postavljene u mjestima Bjelovar, Veliko Trojstvo i Veliki Grđevac.

Zadovoljstvo je na ovaj način vidjet i drvnu masu koja osim svoje ekonomske i sirovinske vrijednosti dobiva i onu umjetničku. Tradicija šumarstva u našoj županiji je duga, a na ovaj način se ona još i oplemenjuje, izjavila je zamjenica župana Ištef Benšić.

Projekt „Svijetle pruge“ jedinstven je u svijetu i održava se 14. godinu zaredom. Šest studenata pod vodstvom izv.prof. Slavomira Drinkovića, koji je ujedno i začetnik ovog projekta, stvorilo je tri nova umjetnička djela od drveta naziva Ognjena zemlja, Simbioza i Casus belli (Povod za rat).

Ovo je četrnaesta terenska nastava i vjerujem da smo napravili sjajnu kolekciju suvremene skulpture na kojoj su radili studenti, ali i profesori, te poznati gosti poput Ivana Kožarića. Divna su iskustva ovdje nastajala, prijateljstva, pa čak i brakovi. Što se tiče samih skulptura, one nisu trajne, tako da ih je dio već oštećen, međutim nadam se da ćemo pokrenuti projekt njihove obnove. Nove skulpture su pri samom završetku i mjesta za njih su već predviđena, tako da se nadamo da ćemo ove godine terensku nastavu završiti rekordno u osam dana, rekao je akademski kipar na Akademiji likovnih umjetnosti izv.prof. Slavomir Drinković.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a