• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2012.
Svibanj
15

Medicinske sestre i tehničari kod župana Čačije

Tradiconalno, uz Dan sestrinstva, bjelovarsko – bilogorski župan prima predstavnice i predstavnike medicinskih sestara i tehničara s područja Županije.

U sestrinskom izaslanstvo ove su godine bili predsjednik Hrvatske udruge medicinskih sestara Podružnice Bjelovar Saša Halusek, predsjednik bjelovarske Podružnice Hrvatske komore medicinskih sestara Mario Gazić, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Doma zdravlja Ljerka Bertić, v.d. pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Opće bolnice Bjelovar Vesna Vencl, glavna sestra Doma umirovljenika Bjelovar Marija Šola i predsjednik Nadzornog odbora Hrvatske udruge medicinskih sestara Hrvoje Pokos.

                    S temom ovogodišnjeg Dana sestrinstva župana Čačiju, njegovog zamjenika Krešu Jelavića i pročelnicu Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Veselu Trnski upoznao je predsjednik Podružnice Udruge Saša Halusek, a ona glasi „Izjednačavanje razlika: Od dokaza do primjene u praksi“. Time se želi naglasiti važnost istraživanja u sestrinstvu, kako bi se kvaliteta sestrinske njege temeljila na dokazanim rezultatima. Sestre su te koje su najviše s pacijentima i one su najpozvanije da na temelju vlastitih zapažanja i istraživanja sugeriraju kako i na koji način postupati s kojom grupom korisnika zdravstvenih usluga – istaknuto je. Donedavni predsjednik Podružnice Hrvoje Pokos izrazio je zadovoljstvo učinjenim u proteklih osam godina, jer uz pomoć Županije i razumijevanje vodstva zdravstvenih ustanova, većinski je riješen problem izobrazbe viših medicinskih sestara. U Zagrebu i Rijeci titulu prvostupnica stekle su 24 medicinske sestre, a u Bjelovaru je otvoren stručni studij za sestre. Prema riječima predsjednika podružnice sestrinske Komore Marija Gazića, od 1. srpnja u sve bolnice bit će uvedena jedinstvena sestrinska dokumentacija, koja će povećati odgovornost sestara, ali i omogućiti kvalitetniju procjenu njihova rada te podizanje kvalitete zdravstvene njege. To će sestrinsku ulogu u zdravstvenom sustavu u još većoj mjeri učiniti svjetlom točkom, što je, kako je istaknuo, bilo i do sada, jer najmanje pritužbi pacijenata odnosi se na sestre. Dom zdravlja Bjelovarsko – bilogorske županije uključen je u dva pilot projekta uvođenja jedinstvene sestrinske dokumentacije, rekla je pomoćnica ravnatelja Ljerka Bertić. Prema njezinu mišljenju budući da će uskoro naša Županija imati 5 magistri i magistara sestrinstva stvoreni su  uvjeti da upravo oni budu nositelji planiranja zdravstvene njege, što do sada nije bio slučaj. Jednu od važnih uloga sestre imaju u njezi starih i nemoćnih što je istaknula glavna sestra Doma umirovljenika Marija Šola, jer u domovima nema liječnika i sestre moraju biti specijalistice za tu vrstu njege i rehabilitacije.

                    Uz čestitke, Županija će kao i proteklih godina dati i financijski doprinos sestrama i tehničarima, ovaj puta financiranjem edukacije za 17 medicinskih sestara i tehničara koji će raditi u hitnom bolničkom prijamu Opće bolnice u Bjelovaru.

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a