• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2014.
Ožujak
12

MINISTAR GOSPODARSTVA IVAN VRDOLJAK U BJELOVARSKO-BILOGORSKOJ ŽUPANIJI

Ove godine Ministarstvo gospodarstva raspisalo je Javni poziv za Razvoj energetskog sustava – Program poticanja razvoja energetskog sustava za – Mjera A - Državne potpore za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije.

Po objavi javnog poziva,  županija je sazvala ravnatelje osnovnih i srednjih škola, te zdravstvene ustanove kako bi se na isti prijavile i na taj način pokrenule rješavanje pitanja energetskih certifikata i povećanja energetske učinkovitosti. S područja Županije javilo se 28 subjekata, općine, osnovne i srednje škole, zdravstvene ustanove, domovi za starije i nemoćne kao i udruge. Ministarstvo gospodarstva im je odobrilo potpore u vrijednosti  711.404,18 kn. Tim povodom  Ministar Ivan Vrdoljak posjetio je Bjelovarsko-bilogorsku županiju, gdje je zajedno sa županom Damirom Bajsom potpisao ugovor o dodjeli državnih potpora za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije. Potpisivanju su prisustvovali i svi dobitnici potpora. Ministar Vrdoljak je naglasio kako je baš iz naše županije bio najveći odaziv na javni poziv.
Što se tiče Županije, korak je to prema rješavanju  energetske učinkovitosti u javnim ustanovama posebice u školama. Osim rješavanja energetskih certifikata, radi se i na promjeni stolarije u nizu škola  temeljem prijava na prethodne natječaje Ministarstva gospodarstva.
Ukupan iznos projekata je 1.500.000,00 kn, što znači da će, obzirom da su se na navedeni natječaj javile i ostale ustanove, ostatak sufinancirati iz  jedinice lokalne  i regionalne samouprave.
Prijavom na javni poziv Ministarstva gospodarstva i ostvarivanje financijskih potpora za energetsku učinkovitost,  Županija će prvenstveno smanjiti troškove energenata u školama, kako bi imali više financijskih sredstava za svoje poslovanje. 
Osim potpisivanja ugovora Ministar je posjetio i tvrtku Pevec kao pozitivan primjer rješenja stečajnog postupka gdje je održao sastanak s Darkom Šketom, predsjednikom Uprave tvrtke Pevec d.d..

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a