• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2013.
Ožujak
13

NA NOVINSKOJ KONFERENCIJI NAJAVLJENO KUHARSKO NATJECANJE „SLATKA NIT“

U organizaciji Udruge kuhara grada Bjelovara, pod pokroviteljstvom Bjelovarsko-bilogorske županije, Podravke i Hrvatskog kuharskog saveza, u Bjelovaru u restoranu „ Šljukin gon“, od 14.-16. ožujka, održat će se natjecanje „Hrvatski kuharski kup 2013.“ pod nazivom „Slatka nit“. Natjecanje je dobilo ime po zaštićenom brendu meda od bagrema.

 

Najavljujući događaj župan Miroslav Čačija, istaknuo je važnost stvaranja prepoznatljivosti nekog kraja, kroz njegove prepoznatljive proizvode i događaje, kao što je zaštićena robna marka bagremovog meda Bjelovarsko-bilogorske županije „Slatka nit“, kojom se mogu služit samo proizvođači bagremovog meda iz naše županije. Nakon zaštite u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo, sljedeći korak je zaštita na europskoj i međunarodnoj razine, a jedan od načina brendiranja su upravo ovakvi događaji, na kojima se stvara prepoznatljivost brenda „Slatka nit“.
Branko Ognjenović, poznati bjelovarski kuhar i glavni sudac ocjenjivačkog suda, smatra da je području Bilogore bogato autohtonim namirnicama, pa je cilj natjecatelja skuhati najbolje jelo u skladu sa tradicionalnim okusima i namirnicama ovog kraja. Istaknuo je važnost ponovnog otkrivanja autohtonih jela poput žganaca, bijelih žganaca sa špekom, čvarka, krpica sa zeljem i sl., koji novijim medicinskim istraživanjima dobijaju epitet „zdravih jela“. Takva jela pridonose stvaranju posebnošću nekog kraja, ali i ujedno stvaraju želju posjetitelja da se ponovno vrate osjetiti jedinstven gastro doživljaj.
Na natjecanju će sudjelovati desetak kuharskih timova iz Bjelovara, Donje Stubice, Međimurja, Varaždina i Istre. Pripremljena jela ocijeniti će ocjenjivački sud, a pobjednički tim za nagradu dobiva kristalnu kuhaču. Natjecatelji će dobiti namirnice , koje će morati ukomponirati u jelo, pritom će se ocjenjivati okus i izgled jela i tehnika kuhanja. Drugi dan natjecanja, 15. ožujka, od 12 sati održat će se finale natjecanja, na kojem će se izabrati najbolje jelo.
Na ovoj manifestaciji će se osim natjecanja, organizirati i predstavljanje autohtonih jela nacionalnih manjina i proizvoda pčelara i vinogradara.  Za sudionike i posjetitelje manifestacije održat će se i zabavni program na kojem će sudjelovati učenici IV. osnovne škole iz Bjelovara. 

BBŽ BBŽ

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a