• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2013.
Studeni
27

NAJAVA KOMEMORACIJE U KOMLETINCIMA

Bjelovarsko- bilogorska županija i grad otok i ove godine zajednički organiziraju obilježavanje tragične pogibije branitelja Komletinaca među kojima su bili i pripadnici bjelovarske 105.brigade.

Komemoraciju su najavili  župan Damir Bajs, zamjenica župana Đurđica Ištef Benšić i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata Bjelovarsko- bilogorske županije zajedno sa članovima županijskog Odbora za branitelje. Komemoracija u Komletinicima će se održati 4. prosinca. Predsjednik Odbora za branitelje Bjelovarsko- bilogorske županije Mladen Marinković zamolio je sve koji bi željeli prisustvovati Komemoraciji da se jave čelnicima braniteljskih udruga kako bi se mogli upisati na listu i tako saznaju i vrijeme polaska. Predviđeno je da se u Komletince dođe oko 11:30. Za prijevoz svih zainteresiranih rezervirana su tri autobusa.
Bjelovarska 105. brigada je poslana na bojište Istočne Slavonije kako bi pomogla prilikom proboja u Vukovar.  Kako je planirani prodor u Vukovar  otkazan, 105. brigada je dobila zadaću da obrani Nijemce, Komletince, Otok i Privlaku. Bjelovarska 105. brigada je braneći ovo područje branila i Bjelovar , Zagreb i Varaždin i da to nisu napravili okupatori bi se spojili sa Banjalučkim korpusom i i stvorili granicu Viroviticu- Karlovac- Karlobag- rekao je ratni zapovjednik 105. brigade brigadir Stjepan Ivanić. Od ukupno 92 poginula pripadnika 105. brigade, 27-ero ih je poginulo u Istočnoj Slavoniji kod Komletinaca. Preostalih 36 poginulo je u Zapadnoj Slavoniji,  18 u Bosanskoj Posavini, a 8-ero u Bjelovaru.  Brigada je za ovaj svoj herojski čin na bojištu Zapadne Slavonije dobila odličje Nikola- Šubić Zrinski.
Župan Damir Bajs je rekao da je bitno da dostojanstveno i prigodno obilježimo ovu tužnu obljetnicu  i prisjetimo se svega što su branitelji 105. brigade dali za nas i što su napravili za obranu Hrvatske.
Zajedno s pripadnicima 105. brigade na bojištu kod Komletinaca su bili i pripadnici 109. brigade, 11. domobranske pukovnije, 3.i 5. gardijske brigade, Ministarstva unutarnjih poslova i postrojbi HOS-a. Ukupno je na ovom području poginulo 146 hrvatskih branitelja.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a