• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Rujan
24

NAJVEĆA FINANCIJSKA POTPORA ZA RAD UDRUGA U POVIJESTI BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE

Bjelovarsko-bilogorska županija ove godine osigurala je u svojoj povijesti do sada najveću financijsku potporu za rad udruga na svom području, točnije 712.850,00 kuna i to za 60 udruga koje su se javile na županijski Javni poziv za financiranje programa i projekata udruga od interesa za Bjelovarsko-bilogorsku županiju u 2018. godini.
Župan Bajs potpisao ugovore o financiranju s predstavnicima 17 udruga

Sukladno s tim bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs potpisao je prve ugovore o financiranju s predstavnicima 17 udruga vrijedne 165.000,00 kuna, a prvenstveno riječ je o udrugama osoba s invaliditetom. Najmanji iznos financijskih sredstava koje su udruge mogle zatražiti je 1.500,00 kuna po pojedinom projektu, a najveći iznos prijavljenog projekta mogao je iznositi 50.000,00 kuna.

„Kada govorimo u udrugama koje rade na području naše županije, za mene one predstavljaju sukus ukupnosti građanskog izraza htijenja sudjelovanja naših građana u hvalevrijednim aktivnostima. U okviru naše suradnje s udrugama posebno ću pohvaliti niz udruga koje su vrlo aktivne u euro projektima, javljanju na natječaje naših ministarstava i Županija je tu vrlo često partner udrugama. Naglasio bih povećanu aktivnost koja je vezana uz rad udruga. Mislim da je to normalno. Europa je na neki način civilno društvo. Udruge su dio civilnog društva i veseli me da možemo govoriti o velikom napretku u tom pogledu. Ono što bih iskazao je da su projekti koji su prijavljeni vrlo raznovrsni. Naravno, to je vezano i uz raznovrsnost udruga koje rade na ovom području. Mi ćemo tijekom 2019.predvidjeti natječaj koji će imati najvjerojatnije veća sredstva nego ova jer kako ide vrijeme sve je više programa“, istaknuo je župan Damir Bajs pohvalivši rad udruga.
Na taj način Bjelovarsko-bilogorska županija pomože svojim udrugama da provode svoje vrijedne projekte, a prvi korisnici potpisali su ugovore za projekte:

1. Centar za inkluziju i socijalne usluge prijavio je projekt “Korak u socijalno poduzetništvo 2” proizvodnja povrća u plastenicima i na otvorenom polju-nabava poljoprivrednog reprodukcijskog materijala te opreme za pakiranje proizvoda.

2. Udruga osoba s invaliditetom Daruvar prijavila je projekt pod nazivom „Zajedno u zajednici“ koji podrazumijeva uključivanje osoba s invaliditetom u sve sfere društvenog života, unapređenje pružanja usluga korisnicima, edukacije zaposlenih u udruzi, povećanje ljudskih i materijalnih kapaciteta udruge.

„Zahvalio bih se ispred Udruge osoba s invaliditetom Daruvar i Udruge slijepih Daruvar. Rekao bih da ove potpore dobro dođu. Ono što predstavlja opasnost udrugama je da uvijek moramo raditi ispočetka jer ovisimo o projektima. Sreća je što ih ima puno, ali se puno mora raditi i uvijek postoji opasnost da projekt ne prođe.  Mi ćemo se kao udruge truditi da i ubuduće radimo na dobrobit naših članova“, naglasio je  Damir Bokun,  predsjednik Udruge osoba s invaliditetom dDaruvar i Udruge slijepih Daruvar.

3. Udruga distrofičara, oboljelih od cerebralne i dječje paralize i ostalih neuromuskularnih oboljenja Daruvar dobit će sredstva za projekt „ S vama osobe s najtežim invaliditetom“ koji se odnosi na ravnopravan položaj u društvu i lokalnoj zajednici, sprečavanje njihove isključenosti, jačanje kapaciteta udruge i razvijanje socijalnih usluga

4. Udruga slijepih Daruvar prijavila je projekt pod nazivom „Bijeli štap naš je znak“ kojem je cilj povećati kvalitetu života slijepih osoba i smanjivanje njihove socijalne isključenosti.

5. Udruga osoba oštećena sluha Bjelovarsko-bilogorske županije dobit će sredstva za projekt „Program rada UOOS BBŽ u 2018“- poticanje osoba oštećena sluha na društvene aktivnosti uz promoviranje zakonski priznatog hrvatskog znakovnog jezika te provedba aktivnosti i radionica na hrvatskom znakovnom jeziku.

6. Udruga gluhih i nagluhih Daruvar prijavila je projekt pod nazivom „Potpora za jačanje i neovisnost gluhih osoba, povećanje kvalitete života i smanjivanje socijalne isključenosti gluhih i nagluhih osoba“

7. Udruga invalida Bjelovar ostvarila je potporu za projekt pod nazivom „Savjet i edukacija = bolja informacija“- pružanje savjeta i edukacijom osobe s invaliditetom će dobiti bolju informaciju o svojim pravima i rješenjima problema s kojima se susreću u svakodnevnom životu.

„Lijepo je danas biti u županiji povodom dodjele sredstava našim udrugama civilnog sektora što znači da smo sektor koji nema zakonski osigurane prihode već ovisi o lokalnom i regionalnom proračunu i proračunu države Hrvatske. Hvala bogu pojavila su se i europska sredstva pa je sad dotok sredstava kroz projekte nešto veći. Međutim, moram naglasiti da su sada i obaveze veće. Oko 150 ljudi je trenutno na plaćama u udrugama diljem Bjelovarsko-bilogorske županije. To je napor i zasluga i udruga, ali i Županije kao davatelja sredstava i institucije koja nas podupire i koja je uvijek hvalevrijedan partner“, rekao je predsjednik Udruge tjelesnih invalida Bjelovar i predsjednik Udruge invalida Bjelovar Tomislav Novosel.


8. Udruga slijepih Bjelovar ostvarila je sredstva za projekt pod nazivom „Zaštita i unapređenje kvalitete života slijepih osoba u BBŽ“. Riječ je o programu koji potiče društvenu integraciju slijepih u aktivnosti lokalne zajednice, aktivno provođenje slobodnog vremena i njihovu samostalnost.

„Mi već dosta godina radimo projekte. Također, postoji rizik da projekti ne prođu, ali uvijek kada nam je bilo potrebno obratili smo se županu i Županiji koja nam je bila partner na svim područjima. Ova potpora nama kao udruzi jako puno znači jer pokrivamo veliko područje, Bjelovar, Garešnicu i Čazmu i tu imamo veliki prostor gdje moramo raditi, ali Županija nam je uvijek uskočila u pomoć. Ova pomoć će nam jako dobro doći da možemo dalje nastaviti sa svojim radom. Još jednom hvala županu i Županiji“, naglasio je predsjednik Udruge slijepih Bjelovar Dražen Kokotić.

9. Udruga tjelesnih invalida Bjelovar prijavila je projekt pod nazivom „Zajednica otvara vrata osobama s invaliditetom“. Programom se predviđa samostalnost osoba u provođenju aktivnosti dnevnog života i produktivnosti, integracija u zajednici, smanjiti ovisnosti o tuđoj pomoći razvijajući postojeće mogućnosti te učeći i stječući nove sposobnosti.

10. Udruzi invalida rada Daruvar namijenjena su sredstva za projekt pod nazivom „Zajedno smo jači“ kojim se želi unaprijediti položaj invalida rada, pružanje socijalne usluge, spriječiti socijalnu isključivost iz društva, aktivnosti članova kroz druženje u udruzi, motivirati članove kroz kreativne radionice i sportsko-rekreativne radionice.

11. Udruzi osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji „Korak dalje“ Daruvar namijenjena su sredstva za projekt pod nazivom „Za sretnu budućnost“-pružanje socijalne usluge individualnog i grupnog terapijskog rada s djecom s teškoćama u razvoju.

12. Udruga osoba s invaliditetom Grubišno Polje prijavila je projekt pod nazivom „Želimo sudjelovati“ kojim se želi uključiti i potaknuti članove s mentalnim i tjelesnim oštećenjem na sudjelovanje u društvenim aktivnostima i igrama.
„Ja sam predsjednik jedne relativno mlade udruge, tek je peta godina kako radimo, ali nastojali smo se prikazati u jednom svjetlu gdje nas već prepoznaju. Na osnovu svoga rada dobili smo i županijsko priznanje kao udruga. U dva navrata smo dobili sredstva od Županije u projektima i te potpore sigurno dobro dođu. Zahvaljujem se na sredstvima koja ćemo dobiti“, rekao je Stjepan Bardić,  predsjednik Udruge osoba s invaliditetom Grubišno Polje.

13. Društvu multipleskleroze Bjelovarsko-bilogorske županije namijenjena su sredstva za projekt pod nazivom „Integracija za nas“- oboljeli od MS-a spadaju u skupinu osoba koje zbog težine oboljenja i invaliditeta trebaju visoku razinu stručne podrške te sprečavanje i izvaninstitualizacije oboljelih te njihovo osnaživanje za aktivan društveni život.

14. Udruzi osoba s intelektualnim teškoćama Bjelovar dodjeljuju se sredstva za projekt pod nazivom „ Nisi zaboravljen, ne sjedi u kući, dođi u poludnevni, druži se i nešto nauči“. Projekt se odnosi na pružanje prilike osobama s invaliditetom da budu ravnopravni građani RH, kroz razne radno-terapijske radionice, osiguranje toplog obroka, sudjelovanje u društvenim događanjima i uključivanje u društveni život županije.

15. Liga protiv raka Bjelovarsko-bilogorske županije prijavila je projekt „Humanitarne akcije za borbu protiv raka u 2018.“ Riječ je o projektu putem kojeg će se organizirati devet humanitarnih akcija s ciljevima podizanja zdravstvene svijesti o oboljenju od raka, senzibilizacija javnosti, poticanje prevencije bolesti, jačanje zajednice i stvaranje okoline koja podržava zdravlje.

16. Udruzi za autizam Bjelovar dobila je sredstva za projekt pod nazivom „Pružanje podrške osobama s poremećajima autističnog spektra“ kojim se želi osigurati rad poludnevnog boravka radi zbrinjavanja odraslih korisnika koji su navršili 21.godinu i izašli iz sistema, ali i mlađima pružili kvalitetno strukturno provođenje slobodnog vremena i rehabilitaciju koja je u našoj županiji neophodna.

17. Klubu laringektomiranih osoba Bjelovar dodjeljuju se sredstva za projekt pod nazivom „ Program Kluba laringektomiranih osoba Bjelovar u 2018.“ koji se odnosi na rehabilitaciju, edukaciju i integraciju laringektomiranih osoba.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
Župan Bajs potpisao ugovore o financiranju s predstavnicima 17 udruga
Župan Bajs potpisao ugovore o financiranju s predstavnicima 17 udruga
Župan Bajs potpisao ugovore o financiranju s predstavnicima 17 udruga
Župan Bajs potpisao ugovore o financiranju s predstavnicima 17 udruga
Župan Bajs potpisao ugovore o financiranju s predstavnicima 17 udruga
Župan Bajs potpisao ugovore o financiranju s predstavnicima 17 udruga
Župan Bajs potpisao ugovore o financiranju s predstavnicima 17 udruga
Župan Bajs potpisao ugovore o financiranju s predstavnicima 17 udruga
Župan Bajs potpisao ugovore o financiranju s predstavnicima 17 udruga
Župan Bajs potpisao ugovore o financiranju s predstavnicima 17 udruga
Župan Bajs potpisao ugovore o financiranju s predstavnicima 17 udruga
Župan Bajs potpisao ugovore o financiranju s predstavnicima 17 udruga
Župan Bajs potpisao ugovore o financiranju s predstavnicima 17 udruga
Župan Bajs potpisao ugovore o financiranju s predstavnicima 17 udruga
Župan Bajs potpisao ugovore o financiranju s predstavnicima 17 udruga
Župan Bajs potpisao ugovore o financiranju s predstavnicima 17 udruga
Župan Bajs potpisao ugovore o financiranju s predstavnicima 17 udruga
Župan Bajs potpisao ugovore o financiranju s predstavnicima 17 udruga
Župan Bajs potpisao ugovore o financiranju s predstavnicima 17 udruga
Župan Bajs potpisao ugovore o financiranju s predstavnicima 17 udruga
Župan Bajs potpisao ugovore o financiranju s predstavnicima 17 udruga
Župan Bajs potpisao ugovore o financiranju s predstavnicima 17 udruga
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a