• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Svibanj
10

NASTAVAK INVESTICIJSKOG CIKLUSA OBNOVE ŽUPANIJSKIH PROMETNICA NA PODRUČJU BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima obišao je radove na prometnici u mjestu Srijedska, na području općine Ivanska, u duljini od gotovo dva kilometra i vrijednosti radova od milijun i pol kuna.

Naime, Županijska uprava za ceste nakon nekoliko godina neasfaltiranja, zbog financijskih problema u kojima se našla, 2016. godine krenula je s modernizacijom i asfaltiranjem županijskih prometnica.

Nakon što je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, 2017. godine povećalo financijska sredstva Županijskim upravama za ceste, a time i našoj upravi krenuli su veći radovi na obnovi naših prometnica. Treba spomenuti kako je naša Županijska uprava za ceste 2017. bila druga po odobrenim sredstvima u Hrvatskoj, a ove godine treća po dobivenim sredstvima od strane države.

Upravo jače financiranje, ali i racionalizacija rada Županijske uprave za ceste, omogućilo je da se krene s radovima, a istaknuti treba  i činjenicu da Županijska uprava za ceste brine o oko tisuću kilometara prometnica na našem području.
Također, Županijska uprava za ceste objavila je 2016. Javni poziv prema našim općinama i gradovima koji omogućuje financiranje obnove prometnica po modelu pola – pola.  Javni poziv otvoren je bio i tijekom prošle, a nastavljen je i ove godine. Na njega se javilo desetak naših općina i gradova s kojima su potpisani ugovori o obnovi prometnica.

Također, Županijska uprava za ceste, uz model pola-pola, i svojim sredstvima obnavlja dio županijskih prometnica, a kriteriji kojima se vode su da u obnovu ulaze prometnice koje nisu asfaltirane, one koje prolaze kroz naseljena mjesta, povezuju dva naselja ili naše općine i gradove, te prometnice koje imaju veći intenzitet prometa.

Tako jedna od prometnica koja je trenutno u obnovi je u mjestu Srijedska na području općine Ivanska u duljini od gotovo dva kilometra i vrijednosti radova od milijun i pol kuna. Radove u cijelosti financira Županijska uprava za ceste.

Mještane naselja Srijedska, ali i općine Ivanska koji svakodnevno putuju tom prometnicom, posebno veseli njena obnova, jer dionica ceste u Srijedskoj nije obnavljana posljednjih 45 godina, točnije od njenog asfaltiranja, a sad će pored svake kuće u tom mjestu proći novi asfalt.

Na području Općine Ivanska 2017. godine  Županijska uprava za ceste krenula je s obnovom parkirališta u centru Ivanske, investicija vrijedna 1,4 milijuna kuna. Obnovila se i prometnica u Ivanskoj u duljini od 500 metara i vrijednosti radova od 250 tisuća kuna. Također, mještani naselja Donja Petrička dobili su novi asfalt u duljini prometnice od preko 2 kilometra vrijedan 1, 7 milijuna kuna –  gdje u konačnici dolazimo do ulaganja  gotovo 3,5 milijuna kuna u cestovnu infrastrukturu na području općine Ivanska u prošloj godini.

U konačnici ovogodišnje asfaltiranje prometnica na području naše županije nastavak je investicijskog ciklusa koji je započeo 2016., a nastavio se prošle godine i omogućio obnovu i modernizaciju oko 20 kilometara županijskih prometnica u vrijednosti 20 milijuna kuna.

I ove godine očekuje se kako će u obnovu i modernizaciju oko 20 kilometara prometnica na područje naše županije u vrijednosti radova od 20 milijuna kuna.
Koliko će obnova ceste u Srijedskoj značiti mještanima, predsjednica mjesnog odbora Srijedska Snježana Grgić kaže: „Potreba za asfaltiranjem prometnice bila je jako velika, žitelji su tu već 40-ak godina, asfalta nije bilo. Ovo će puno značiti svim mještanima kojih je trenutno oko 250, ima i dosta mladih koji se bave poljoprivredom“, istaknula je Grgić.

„Asfaltira se ovaj dio od vatrogasnog doma pa sve do zadnje kuće, taj dio je bio u derutnom stanju. U suradnji sa županijom uspjeli smo postići da ova cesta bude kao nova“, rekao je načelnik općine Ivanska Željko Mavrin.

„Kada govorimo o cestama na području županije , oko tisuću kilometara  nalazi se pod nadležnosti Županijske uprave za ceste. Moram reći da od 2016. pa nadalje, sukladno financijskim mogućnostima, počeli smo asfaltirati ceste i ta modernizacija i gradnja se odvija kontinuirano. Radi se kroz dva modela. Model samofinanciranja Županijske uprave za ceste i model pola pola . Moram reći da je desetak općina i gradova ušlo u model pola pola, osigurano je preko 10 milijuna kuna za taj model i to omogućava da ćemo vjerojatno u 2018. imati dvadesetak milijuna kuna ulaganja i otprilike 20 kilometara cesta. Prvi metri asfalta povlače se ovdje  u Srijedskoj. Riječ je o dužini od 2 kilometra i vrijednosti radova od milijun i pol kuna i nadamo se da će to pomoći ljudima ovoga kraja.  Županijska uprava za ceste i sama županija ima prioritete, a jedan od tih je rješavanje pitanja neasfaltiranih dionica, nadamo se da ćemo uhvatiti tempo ,a već se vide izvjesni rezultati“, zaključio je župan Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a