• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2015.
Kolovoz
22

NATJECANJE ORAČA BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs otvorio je 14. natjecanje orača Bjelovarsko-bilogorske županije i 6. natjecanje u oranju konjskom zapregom koje se proteklog vikenda održalo u mjestu Kreštelovac na području Općine Dežanovac.

Manifestacija je to koju je još 1995. godine pokrenula upravo Bjelovarsko-bilogorska županija, a kojoj se u međuvremenu u Hrvatskoj pridružilo još sedamnaest županija koje također održavaju natjecanje u oranju. Na ovogodišnjem natjecanju u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji snage u oranju odmjerilo je petnaest natjecatelja i to u tri kategorije: oranju s plugovima ravnjacima, premetnjacima i oranju s konjskim zapregama.

Ovo četrnaesto natjecanja orača u našoj županiju organiziramo u suradnji s Poljoprivredno-savjetodavnom službom i Udrugom orača Bjelovarsko-bilogorske županije. Naša županija je jedna od najpoljoprivrednijih u Hrvatskoj i ovo natjecanje ima za svrhu održati dvije vrijednosti. Prva je tradicija kao što je oranje s konjskom zapregom, a druga vrednota natjecanja u oranju je usavršiti sve što je najbolje u svijetu kada je riječ o takvom natjecanju. Stoga imamo županijske prvake, ali i državne. U 2014. naš Zoran Piskač bio je državni prvak, a na Svjetskom natjecanju u oranju zauzeo je osmo mjesto. To pokazuje znanje i kvalitetu ljudi našeg kraja, istaknuo je župan Damir Bajs prilikom otvorenja 14. natjecanja orača Bjelovarsko-bilogorske županije.

Pobjednici natjecanja su: u oranju plugovima ravnjacima dugogodišnji prvak Željko Krapec iz Severina, u natjecanju s plugovima premetnjacima kao najbolji pokazao se mladi devetnaestogodišnji Valentino Rusan iz Sređana, dok je pobjedu u oranju s konjskim zapregama odnijela obitelj Cupan. Najbolji iz naše županije će put državnog natjecanja koje će se održati 5. rujna u Suhopolju.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a