• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2010.
Veljača
23

O uspjesima Saveza pčelara Bjelovarsko-bilogorske županije na prijamu kod Župana

Dobivanje prve medne marke u Hrvatskoj, uspješno završen 6. pčelarski sajam u Gudovcu, te brojne visoke ocijene za kvalitetu meda pčelara Bjelovarsko-bilogorske županije, teme su o kojima se razgovaralo na prijamu kod župana Miroslava Čačije.

Na prijamu su županijski Savez pčelara predstavljali njegov predsjednik Nenad Vlahović te predsjednici pet pčelarskih udruga „Bilogora“ Bjelovar, „Bagrem“ Daruvar, „Čazma“ iz Čazme, „Maslačak“ Grubišno Polje i  „Cvijet“ Garešnica. O netom završenom 6. pčelarskom sajmu govorio je direktor „Bjelovarskog sajma“ Zlatko Salaj, naglasivši da je taj sajam najveća takva specijalizirana priredba u Hrvatskoj, i stoga ne čudi da iz godine u godinu okuplja sve više proizvođača meda iz cijele Hrvatske i iz susjednih zemalja. U suradnji sa županijskim Savezom pčelara nastavit će se s unaprjeđivanjem Sajma.
          Uz čestitke na uspjesima i promociji ove visokovrijedne prehrambene namirnice i unaprjeđenju njezine proizvodnje, župan Čačija i njegovi suradnici, ovom su prigodom, zajedno s pčelarima najavili  projekt „Šalica mlijeka – žlica meda“ koji će od jeseni zaživjeti u svim osnovnim školama na području Bjelovarsko-bilogorske županije. U ovogodišnjem proračunu, Županija je za njegovo ostvarenje predvidjela tristo tisuća kuna.

        Posebno zadovoljstvo pčelari su izrazili zbog dobivanja prve medne marke u Hrvatskoj. Smatraju je krunom svog ustrajnog rada, a zahvalni su Županiji što je financirala taj projekt. Za to je izdvojeno 150 tisuća kuna, a cjelokupna procedura trajala je dvije godine. Na policama trgovina, taj će med kupci naći pod nazivom „Slatka nit“.

Ovom prilikom, s ponosom su predstavili svog šampiona. Riječ je o Draženu Kovaču čiji je bagremov med  s bilogorskih pašnjaka u strogoj selekciji, proglašen šamionskim medom na 6. pčelarskom sajmu u Gudovcu. Draženov bagremov med dobio je Zlatnu žlicu na Danima meda u Osijeku, a Srebrnu žlicu osvojio je cvjetni med. 

 

BBŽ

 

BBŽ

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a