• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2014.
Rujan
8

OBILJEŽENA 23. I 21.GODIŠNJICA TRAGIČNE POGIBIJE HRVATSKIH DOMOLJUBA U KUSONJAMA, 8. RUJNA 2014. GODINE

Bjelovarsko-bilogorska županija i grad Pakrac i ove godine zajedno s Udrugom obitelji poginulih branitelja u Domovinskom ratu „Kusonje“ 1991.-93. organizirali su obilježavanje godišnjice tragedije koja se 1991. godine na Malu Gospu dogodila u Kusonjama i ponovila 1993. godine.

Prije dvadeset i tri godine u mjestu Kusonje pokraj Pakraca, odnosno 8. rujna 1991. godine tragično je poginulo dvadeset hrvatskih branitelja.  Dvije godine kasnije u podmetnutoj eksploziji, na mjestu obilježavanja tragičnog stradanja 8. rujna 1993. godine poginulo je troje, a ranjeno jedanaest sudionika komemoracije. Žrtve ovog zločina bile su majke okrutno smaknutih hrvatskih branitelja i hrvatsko vojno-policijsko osoblje, koje je postavljalo vijenac.
Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća na grobljima Borik u Bjelovaru, Velikom Trojstvu i Čazmi, komemorativni skup sjećanja i  ove je godine označen Mimohodom istine iz spomen područja Rakov Potok do kapelice Male Gospe u Kusonjama. Roditelji, djeca i drugi članovi obitelji, zajedno sa svim gostima koji su došli sudjelovati u obilježavanju ovog događaja, pješačili su u tužnoj i ponosnoj povorci.
Mučki ubijenim i masakriranim herojima Domovinskog rata došli su se  i ovoga puta, sa neskrivenim pijetetom, pokloniti  predstavnici brojnih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, Oružanih snaga RH, državnog vrha, Bjelovarsko-bilogorske i Požeško-slavonske županije te Grada Bjelovara i Grada Pakraca.
U ime Bjelovarsko-bilogorske županije govorio je župan Damir Bajs naglasivši kako će tragedija u Kusonjama ostati zapisana u povijesti kao nezapamćeni masakar. Županijska skupština Bjelovarsko-bilogorske županije prihvatila je prijedlog župana Bajsa i proglasila Kusonje mjestom od posebnog pijeteta na žrtvu Domovinskog rata za Bjelovarsko-bilogorsku županiju.
U spomen na poginule snimljen je i igrani film „Broj 55“ , kao još jedan trajni spomen na ovu strašnu tragediju čija je projekcija održana u kinu Hrvatski dom u Pakracu. Na predpremijeri uz brojne goste, branitelje i predstavnike institucija, sudjelovala je i filmska te glumačka ekipa filma koje je oduševljena publika pozdravila gromoglasnim pljeskom.
Misa zadušnicu  služili su  biskupi  Požeške i Bjelovarsko-križevačke biskupije, msgr. dr. Antun Škvorčević, te  msgr. dr. Vjekoslav Huzjak.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a