• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Rujan
1

Obilježena 27-godišnjica stradavanja hrvatskih redarstvenika i pripadnika odreda narodne zaštite u Donjem Daruvaru i Doljanima

U Donjem Daruvaru obilježena je 27-godišnjica stradavanja hrvatskog redarstvenika Tihomira Vrdoljaka pripadnika Policijske postaje Bjelovar, a potom je obilježena i obljetnica stradavanja i u mjestu Doljani.

Tihomir Vrdoljak je prvi poginuli hrvatski branitelj u Domovinskom ratu s bjelovarskog područja. U nazočnosti njegove majke Finke i rodbine, predstavnika udruga proizašlih iz Domovinskog rata te predstavnika Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske, Bjelovarsko-bilogorske županije na čelu sa županom Damirom Bajsom, Grada Bjelovara i Grada Daruvara položeni su vijenci i zapaljene su svijeće  na mjestu njegovog stradavanja u Donjem Daruvaru.

1. rujna 1991. godine, u popodnevnim satima, četničko-terorističke grupe krenule su u još jedan u nizu neuspješnih napada na Daruvar, i to upravo u Donjem Daruvaru gdje su naišli na odlučnu obranu hrvatskih snaga. Pored poginulog Tihomira, u ovom žestokom okršaju teško je ranjeno i 5 hrvatskih branitelja, njegovih suboraca, pripadnika Policije i Odreda narodne zaštite. Istog dana prije podne Tihomir je kao pripadnik skupnih snaga policije i Odreda narodne zaštite sudjelovao na drugoj strani Daruvara, u Doljanima, u akciji spašavanja zarobljenih branitelja koji su se, zbog okruženja, nedostatka streljiva i prijetnje agresora da će ubiti civile u mjestu, predali, a nakon čega su i zvjerski mučeni.

Nakon odavanja počasti Tihomiru Vrdoljaku, okupljeni su se uputili u Doljane gdje je obilježeno sjećanje na noć stradavanja branitelja i mještana, kada su smrtno stradali hrvatski branitelji Eugen Lapčić i Srećko Mandini, policajci Policijske postaje Daruvar, te pripadnici odreda narodne zaštite Željko Bublić, Vlado Plažanin i Tihomir Lneniček, dok je dvanaestero branitelja ranjeno. Za sve njih u mjesnoj kapelici održana je Sveta Misa zadušnica.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a