• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2012.
Listopad
26

OBILJEŽENA 50 – TA GODIŠNJICA RADA ŽUPANIJSKE KOMORE BJELOVAR

Na svečanoj sjednici u povodu ovog značajnog jubileja, dodijeljena su priznanja „Zlatna kuna“ za najuspješnija mala, srednja i velika poduzeća, te posebna priznanja za dugogodišnji uspješni rada.

Predsjednik Gospodarskog vijeća HGK – ŽK Bjelovar Zlatko Kufner je u uvodnom obraćanju iznio kraku povijest komorskog djelovanja u našoj županiji. Tom prilikom je predstavio i rezultate koje su u 2011. ostvarile članice Županijske komore Bjelovar. Tako je oko 1500 članica zapošljavalo 15 000 radnika, ostvarile 7,2 milijarde kuna prihoda, te izveze robu i usluge u vrijednosti od 138 milijuna dolara.
Predsjednik HGK Nadan Vidošević istaknuo je važnost odgovarajućih i primjenjivih strategija i politika razvoja, koje će odgovarajuće institucije, kao što je HGK, moći provoditi. Iako one nedostaju Hrvatskoj, to nam neće biti najveći problem kad uđemo u EU, već pozicioniranje Hrvatske u EU. Bez toga nećemo moći uspješno povlačit sredstva iz europskih fondova, ali i privući inozemna ulaganja. Naglasio je važnost povezivanja i suradnje s nama sličnim i susjednim zemljama, jer samo zajedničkim snagama možemo iskoristit položaj naše zemlje, koja se nalazi na najkraćem putu između najznačajnijeg gospodarskog područja na Zemlji, Europske unije, i onog najpropulzivnije Dalekog Istoka. Ujedno je naglasio i važnost pozitivne predodžbe o nekom području, jer se tim proizvodi dobivaju dodatnu vrijednost.
Župan Miroslav Čačija naglasio je važnost pozitivnog razmišljanja u ovim kriznim vremenima, jer bez pozitivnog razmišljanja i optimizma nema napretka. „Ja sam okorjeli optimist. Kad su teška vremena, ako čovjek pametno uloži u svoje imanje, može se naprijed“, istaknuo je župan.
Za priznanje „Zlatna kuna“ tvrtke su nominirane prema 9 relevantnih ekonomskih pokazatelja. Najboljom malom tvrtkom proglašen je SAB Daruvar d.o.o., koja zapošljava 33 radnika i ostvariva 64% prihoda izvozom. Titulu najbolje srednje tvrke Bjelovarsko – bilogorske županije, za prošlu godinu zaslužila je Tvornica traktora Hittner d.o.o. U konkurenciji velikih tvrtki, jedini nominirani i nagrađeni je Koestlin d.d.
Posebnu nagradu za 50 godina rada dobio je Troha-dil d.o.o., proizvođač plastične stolarije koji je vlastitim istraživanjem razvio nove drvo-aluminijske prozore koje proizvodi za pasivne kuće.
Posebno priznanje dodijeljeno je Miji Saboliću iz Poljodar TIM-a za razvitak agrara na području između Ilove i Toplice, gdje je razvijen Hidromelioracijski sustav sa razvijenom mrežom odvodnih kanala, pristupnih puteva i mostova.

 

BBŽ  BBŽ

BBŽ  BBŽ

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a