• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Kolovoz
29

OBNOVA ZVONIKA KAPELICE SVETOG ILIJE U DONJOJ PETRIČKOJ

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs u društvu načelnika općine Ivanska Josipa Bartolčića posjetio je gospođu Katu Crkvenac jednu od posljednjih zvonarki na području naše županije. Razlog posjeta bio je jednostavan – želja za pomoći baki Kati koja svojom zvonjavom već četrdesetak godina zvoni u isto vrijeme, kao i u trenucima žalosti, ali i veselja u malom moslavačkom mjestu Donja Petrička.

Bjelovarsko-bilogorska županija i Općina Ivanska tako su se pobrinule  da baki Kati olakšaju posao.  Naime, baka Kata već četrdesetak godina svaki dan tri puta dnevno u 7,12 i 20 sati zvoni, a uz to i brine o Kapelici Svetog Ilije u Donjoj Petričkoj. Zvonjava mještanima tog malog moslavačkog mjesta puno znači, a baka Kata službu zvonarke  obavljala je besprijekorno.

Danas, osamdesetogodišnjoj Kati tako odgovoran posao sve teže je padao, pa su župan Bajs i načelnik Bartolčić odlučili joj pomoći. Samim time zvonik na Kapelici Svetog Ilije je elektrificiran i automatski zvoni, a postoji i mogućnost i dalje zvonjenja po potrebi, ali ovog puta puno lakše – samo pritiskom na gumb. 

No, posao baka Kate tu ne završava. Marna i vrijedna starica i dalje nastavlja brigu oko  Kapelice Svetog Ilije, jer gotovo pola stoljeća vezana je uz to mjesto, na koje će dok god ju noge budu služile.  

Inače, uz obnovu zvonika Kapelice Svetog Ilije Bjelovarsko-bilogorska županija u mjestu Donja Petička pobrinula se i za asfaltiranje prometnice koju su mještani, također, čekali duži niz godina, a radilo se i na izgradnji vodoopskrbe mreže sve u cilju poboljšanja standarda života mještana Donje Petričke.                    

Moralo se nekako živjeti. Djed je bio po svijetu i u zaradama uvijek, a zvonjenje je bio moj posao. Zvonila sam svaki dan obavezno. Moralo se zvoniti i za mrtve i za mašu i dnevno po tri puta, a kasnije po dva puta. Nisam nikada kasnila, morala sam imati uvijek uru kod sebe da znam koje je vrijeme. Evo sad ne moram se dizati i zvoniti, sada samo zvoni. Nisam se nadala da bi ovo sve dočekala, da bi mi dobri ljudi to priznali i zato neka vam dragi Bog svima bude na pomoć, rekla je baka Kata.

U tradiciji našeg kraja je da zvona na našim crkvama označavaju kako jutro, tako i podne pa i navečer. Označavaju i sretne i tužne događaje i tradicija se mora i dalje nastaviti. Baka Kata je jedna od zadnjih zvonarki u našoj županiji. Preko pedeset godina ona je to obavljala svaki dan i moram reći da smo htjeli njoj zahvaliti, ali i ne prekinuti ovu tradiciju, naglasio je župan Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a