• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2010.
Rujan
8

Odana počast poginulim braniteljima u Kusonjama

Od tragedije u Kusonjama proteklo je 19 godina, a svake godine, tragično i mučki ubijenih hrvatskih branitelja prisjeća se na komemoraciji i Svetoj misi uz kapelicu Male Gospe u Kusonjama, podignute njima u čast, Mimohodom istine, te polaganjem vijenaca na spomen obilježju kod Rakovog Potoka gdje su pronađeni posmrtni ostaci naših branitelja.

Na komemoraciji koju su organizirali Bjelovarsko-bilogorska županija, Udruga obitelji poginulih branitelja Domovinskog rata 91.-93. i grad Pakrac, počast braniteljima, uz obitelji i  prijatelje, odala su izalanstva Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Ministarstva obrane, Ministarstva unutranjih poslova, Bjelovarsko-bilogorske i Požeško-slavonske županije, gradova Bjelovara i Pakraca, Udruge roditelja poginulih branitelja, HVIDR-e te  ostalih udruga prosteklih iz Domovinskog rata.  Svi koji su se tom prilikom obratili prisutnima,  isticali su hrabrost i domoljublje poginulih hrvatskih branitelja i zahvalili im na zalogu koji su dali za slobodu demokratske i suverene Hrvatske. Posebno je naglašeno da se istina o njima ne smije zaboraviti, i da je zadaća cijeloga društva činiti sve da se njihova uloga i doprinos u Domovinskom ratu nikada ne zaborave Svetu misu za duše poginulih branitelja, kod kapelice Male Gospe u Kusonjama, služio je bjelovarsko-križevački biskup msgr. Vjekoslav Huzjak.

Na Malu Gospu, 8. rujna 1991. godine u Kusonjama život su izgubili Nikola Benkus, Željko Besek, Marinko Crnogaj, Mato Čančar, Miroslav Černak, Marijan Dukić, Stipe Gadža, Petar Grubeša, Anto Ivandić, Stjepan Kolar, Vladimir Krivačić, Stjepan Mamić, Tadija Markić, Ivan Palić, Zlatko Pavlović, Nedjeljko Pekić, Mario Posarić, Igor Stipić, Dubravko Štefulinac i Ante Tandara. Dvije godine poslije, 8. rujna 1993. godine, na istome mjestu, polažući vijenac i paleći svijeće njima u čast, život su izgubili Stanko Palić, Mirko Pereš i Željko Šegović.

 

BBŽ

 

BBŽ

 

BBŽ

 

BBŽ

 

BBŽ

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a