• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2014.
Svibanj
13

ODANA POČAST PRVOM ŽUPANU BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE

U povodu godišnjice tragične pogibije prvog župana Bjelovarsko-bilogorske županije Tihomira Trnskog, koji je život izgubio, 13. svibnja 1994. godine, uz članove obitelji, majku Anku, sinove Tomislava i Marijana, suprugu Veselu, počast su mu odali župan Damir Bajs, njegovi suradnici, te bivši župani Željko Ledinski, Marijan Coner i Miroslav Čačija.

Polaganje vijenca i paljenje svijeća na njegovu posljednjem počivalištu, na Groblju Borik u Bjelovaru sjećanje je i simboličan iskaz zahvalnosti na doprinosu u stvaranju hrvatske države i uspostavi područne i lokalne uprave i samouprave na području Bjelovarsko-bilogorske županije.
Profesor Tihomir Trnski prvi je župan Bjelovarsko-bilogorske županije u demokratskoj i priznatoj Republici Hrvatskoj. Tragedija u kojoj je Tihomor Trnski izgubio život, prekinula je  njegov mandat koji je trajao tek nešto više od godinu dana. No, u tom razdoblju svojim životnim entuzijazmom, radnim elanom i stručnošću ostavio je neizbrisiv trag u uspostavi područne i regionalne samouprave u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Njegova pogibija u tragičnoj avionskoj nesreći, 13. svibnja 1994. godine iznad brda Rićko Bilo u Općini Novi Vinodolski, pogodila je sve njegove suradnike. Život je izgubio u naponu životne snage, s nepunih 39 godina. Suradnici, ali i šira javnost, pamte ga po energičnosti i odlučnosti, a suborci po hrabrosti. Bio je čovjek za promijene i napredak, u potpunosti predan struci, obitelji i Domovini. Velikom predanošću posvetio se ustrojavanju Bjelovarsko-bilogorske županije, učinivši to na najbolji mogući način za primjer ostalim županijama. Za njega nije bilo nerješivog problema, odgovarao je na životne izazove. O Tihomirovoj odlučnosti i hrabrosti govori i činjenica da je bio prvi na hrvatskim prostorima koji je s hrvatskim grbom na čelu, pregovarao o miru sa srpskim pobunjenicima na području Pakraca. Tada je saznao strašnu  istinu  o mučki ubijenim bjelovarčanima, na blagdan Male Gospe 1991. godine u Kusonjama. Zbog svega toga, ime Tihomira Trnskog , bit će zabilježeno u povijesti Bjelovarsko-bilogorske županije i Republike Hrvatske. I to kao demokratski izabranog prvog bjelovarsko-bilogorskog župana, s iznimnim ljudskim i profesionalnim kvalitetama, koje su njegovi najbliži i suradnici prepoznali i cijenili.

 

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a