• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2019.
Siječanj
21

ODLUKA BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE O PRIKLJUČENJU SJEVEROZAPADNOJ HRVATSKOJ PREMA NOVOJ PODJELI PROSTORNIH JEDINICA NUTS 2 RAZINE

Na radnom sastanku bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa i predsjednika županijskih političkih stranaka koje participiraju u Županijskoj skupštini BBŽ, održanom prošloga tjedna, odlučeno je da se Bjelovarsko-bilogorska županija u budućnosti vidi kao dio Sjeverozapadne Hrvatske, prema novoj podjeli prostornih jedinica NUTS 2 razine.
Odluka BBŽ o priključenju Sjeverozapadnoj Hrvatskoj

Nakon što je odluka donesena , predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću upućen je dopis s navedenom odlukom, a što očekuje bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs kaže:

„Prošloga utorka smo imali sastanak u Vladi i premijer je rekao da postoje dvije varijante,a koja od njih će biti prihvaćena ovisi o Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Moram reći da sam ja jedini zakoniti predstavnik Županije, ali kao takav nisam htio donijeti konačnu odluku bez konzultacija sa svim političkim čimbenicima. Naime, kada govorimo o tome onda govorimo o pitanju koje je izrečeno i u Vladi,a posebice ovdje na sastanku, a to je gdje se Bjelovarsko-bilogorska županija vidi u budućnosti. Nakon donošenja NUTS 2 regije, koja će iduće godine biti prihvaćena od strane Europske unije, pristupit će se izradi regionalnih razvojnih programa i sukladno tome gdje ćemo mi biti u budućnosti u infrastrukturi, zdravstvu, školstvu i nizu drugih stvari ovisi o tome. Naravno, bilo je i pitanje poduzetnika i njihove potpore, ali to će ovisiti o stupnju razvijenosti regija 2023.godine. Nakon ovih razgovora koje smo imali, velika većina u Županijskoj skupštini, koji također predstavljaju ljude naše županije, i ja kao župan smo zaključili da temeljem zahtjeva premijera za očitovanje župana i Županije ćemo poslati zahtjev i prijedlog da uđemo u sjeverne i zapadne regije. Ta odluka je poslana i očekujem da će premijer temeljem svoje vjerodostojnosti i činjenice da je on nas pitao koje regije želimo biti dio, prihvatiti naš prijedlog“, zaključio je župan Bajs.

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a