• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2014.
Veljača
19

ODMAH NAKON ZAGREBA, “PODUZETNIČKI IMPULS 2014.” PREDSTAVLJEN U BJELOVARSKO-BILOGORSKOJ ŽUPANIJI

U organizaciji Bjelovarsko-bilogorske županije, Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Bjelovar i HOK – obrtničke komore Bjelovarsko-bilogorske županije, zamjenik ministra poduzetništva i obrta Dražen Pros, malim i srednjim poduzetnicima, te obrtnicima Bjelovarsko-bilogorske županije u Bjelovaru, predstavio je „Poduzetnički impuls 2014“.

 Prvo je to predstavljanje ovog Programa izvan Zagreba, što posebno veseli župana Bajsa, jer poduzetnici su tako na vrijeme dobili sve informacije, imaju vremena pripremiti svoje projekte, i nada se da kad  31. ožujka bude objavljen natječaj poduzetnici budu aktivniji no prijašnjih godina. Naime, prošle su godine poduzetnici Bjelovarsko-bilogorske županije povukli samo 3,2 milijuna kuna, a prema mišljenju župana Bajsa s obzirom na sudjelovanje gospodarstva Bjelovarsko-bilogorske županije u ukupnom gospodarsku Hrvatske, taj bi iznos trebao biti i deset puta veći. To je put ostvarenja cilja kojega je zacrtalo ovo vodstvo Županije, a to je da se Bjelovarsko-bilogorska županija vrati među vodeće hrvatske županije prema rezultatima gospodarstva.
Program „Poduzetnički impuls“ ove je godine za male i srednje poduzetnike, te obrtnike osigurao 1,26 milijardi kuna. Zahvaljujući tim sredstvima, uz one koja će uložiti sami poduzetnici, očekuje se da će u malo i srednje poduzetništvo biti uloženo 10 milijardi kuna, a značit će to 5 tisuća novih radnih mjesta. Prošle godine, prema riječima zamjenika ministra poduzetništva i obrta  Dražena Prosa, na svaku kunu državnog poticaja, poduzetnici su uložili 60 svojih lipa. Očekuje se da će tako biti i ove godine. Uz državne poticaje, poduzetnicima je na raspolaganju milijun eura iz strukturni fondovi Europske unije u razdoblju 2014. do 2020. godine. 
Sve bi to trebalo donijeti pozitivne pomake u hrvatskom gospodarstvu i konkurentnost hrvatskih proizvođača na europskom tržištu, čulo se na predstavljanju „Poduzetničkom impulsa 2014.“ u Bjelovaru. 
Poduzetnički impuls za ovu godinu ima četiri prioriteta:
- prvi je jačanje konkurentnosti malog gospodarstva za što je predviđeno 413,8 milijuna kuna;
- drugi je unaprjeđenje poduzetničkog okruženja s planiranim iznosom 74,6 milijuna kuna;
- treći je promocija i učenje za poduzetništvo i obrt za što je planirano 248,1 milijuna kuna;
-  četvrti je lakši pristup financiranju i iznosi 529,1 milijuna kuna.
Više o „Poduzetničkom impulsu 2014.“ možete saznati na http://www.minpo.hr/default.aspx?id=544.

 

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a