• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2010.
Ožujak
28

Održan 13. međunarodni proljetni sajam u Gudovcu

Ova trodnevna gospodarska manifestacija održana od 26. do 28. ožujka na sajamskom prostoru u Gudovcu, uz onaj jesenski, potvrdila je status prvog poljoprivrednog sajma u regiji.

Unatoč recesiji koja je smanjila očekivanja organizatora, na ovogodišnjem sajmu izlagača je bilo više no na prošlogodišnjem, a obišlo  ga je 28 tisuća posjetitelja. U ime pokrovitelja, Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja RH otvorio ga je ministar Petar Čobanković, naglasivši i ovom prilikom  važnost prilagodbe hrvatske poljoprivrede zakonodavstvu članica EU.   Službenog ulazak Hrvatske u EU sve je bliži, a hrvatski je poljoprivrednik još daleko od konkurentnosti poljoprivrednika iz zemalja članica EU. Stoga je prioritetan zadatak provedba Zakona o državnom poljoprivrednom zemljištu, a pilot projekt je upravo Bjelovarsko-bilogorska županija. U ime suvlasnika Bjelovarskog sajma, Bjelovarsko-bilogorske županije, na otvorenju 13. proljetnog sajma govorio je župan Miroslav Čačija, istaknuvši da sva predviđena ulaganja u poljoprivredu u idu dalje kao i do sada. Županija već niz godina ima oko dvadesetak poticajnih mjera za koje će ove godine izdvojiti biše od 8 milijuna kuna. Sada su otvorene dvije kreditne linije, ona za proljetnu sjetvu i za kreditiranje stočarske proizvodnje.
                Aukcija junica održana na 13. proljetnom sajmu do sada je najbolja. Od 27 grla ponuđenih na aukciji prodana su 24, s prosječnom cijenom 10 tisuća 660 kuna.   Najviši izlicitirani iznos bio je 14 tisuća i 200 kuna.
                U sklopu Sajma održano je nekoliko okruglih stolova s aktualnim stručnim temama, te predavanje o projektu uspostave sustava identifikacije zemljišnih parcela u RH i predavanje o Zakonu o državnoj potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju. Izložba starih traktora, posljednjeg dana sajma završila je njihovim natjecanjem u vožnji.    

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a