• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Ožujak
31

ODRŽAN OKRUGLI STOL „ULOGA I PERSPEKTIVA ŽUPANIJSKIH GOSPODARSKO-SOCIJALNIH VIJEĆA“

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sudjelovao je na Okruglom stolu „Uloga i perspektiva županijskih gospodarsko-socijalnih vijeća“ u sklopu projekta „Jačanje kapaciteta gospodarsko-socijalnih vijeća Bjelovarsko-bilogorske i Međimurske županije“ kojeg provodi Bjelovarsko-bilogorska županija u partnerstvu s Međimurskom županijom.

Cilj projekta je ojačati kapacitete članova gospodarsko-socijalnih vijeća Bjelovarsko-bilogorske i Međimurske županije, te izraditi trogodišnje strateške okvire rada. Nakon provedbe projekta očekuje se veća učinkovitost i održivost dijaloga između socijalnih partnera, kao i poboljšanje organizacijske sposobnosti.

Ključno je da kroz taj projekt želimo ojačati ulogu GSV-a, želimo vidjeti povratno mišljenje na rad vijeća, a kroz ovakve okrugle stolove doći do odgovora kakva je budućnost i što trebaju raditi vijeća. U dosad provedenim aktivnostima napravili smo istraživanje javnog mnijenja, što se tiče naše županije. Većina ljudi ima pozitivno mišljenje o radu vijeća. No, ono što je zanimljivo oni ne žele da se vijeće bavi samo općim stvarima, već i konkretnim gospodarskim problemima županije. Kroz ovaj program, koji je jedini u Hrvatskoj, s partnerima uspoređujemo ukupnost gospodarstva. Ono što nas veže su dobri gospodarski trendovi  poput porast dobiti, dohotka, te povećani broj zaposlenih, a u 2014. i 2015. vidimo naznake gospodarskog oporavka, rekao je župan Bajs, koji je ujedno i predsjednik GSV-a Bjelovarsko-bilogorske županije.

Konkretan primjer kako GSV može utjecati, župan je naveo primjer Elektrometala. Kada je tvrtka iz predstečaja trebala ići u stečaj, ja sam zahtijevao da se uključi i GSV. Zato što kao socijalni partner možemo istaći zajedničke interese, u ovom slučaju opstanak te tvrtke, koja je bila jedna od najboljih u našoj županiji i Bjelovaru. Čini se da je okupila sve socijalne partnere, u okviru toga aktivnosti su bile od strane sindikata, ne samo županijskog već i državnog, te naravno, podrška Županije bila je apsolutna. Samim time, konačna odluka bila je da Elektrometal dobije još jednu priliku, zaključio je Bajs.

Već dugi niz godina GSV Međimurske županije ima dobar kontinuitet rada jer smo prepoznali taj institut gdje mi možemo raditi jedan dobar dijalog između poslodavaca i prvenstveno sindikata, a Županija je tu lokalna vlast. Bitno je spomenuti da smo mi mala županija, te znamo kakve tko ima probleme, te GSV koristimo za rješavanje tih lokalnih problema. Vijeće može puno napraviti ako postoji dobra volja i dobar dijalog. Stoga, najbitnije je da na našem GSV-u dijalog nikada ne izostane, jer kada postoji dobar dijalog, postoji mogućnost da se neke stvari promjene. Svako radno mjesto i tvrtka nam je bitna i GSV je tu da pomogne da damo svoja mišljenja i da potaknemo druge institucije na državnim razinama da se pomogne tvrtkama. Mi smo savjetodavno tijelo koje se može i ne mora poslušati, rekao je predsjednik GSV Međimurske županije, Davor Sabolić.

Na okruglom stolu panelisti su raspravljali o stanju dosadašnjih postignuća vijeća, ulozi GSV-a na lokalnoj razini, kapacitetima i odnosu lokalne vlasti i socijalnih partnera prema tripartitnom socijalnom dijalogu, te očekivanja i preporuke za unapređenja županijskih gospodarsko-socijalnih vijeća.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a