• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2015.
Srpanj
14

ODRŽANA KONFERENCIJA O PROMJENAMA ZAKONA O TURISTIČKIM ZAJEDNICAMA

Župan Damir Bajs i direktorica Turističke zajednice Jasna Vaniček Fila, uz nazočnost predsjednika i predstavnika turističkih zajednica gradova i općina s područja županije, održali su tiskovnu konferenciju temeljem primjedbi na izmjene Zakona o turističkim zajednicama.

Novim prijedlozima Zakona utvrđeno je automatsko ukidanje turističkih zajednica ako troškovi zaposlenih prijeđu 25% prihoda, što će dovesti do ukidanja mnogih turističkih zajednica na kontinentu. Takvim ukidanjem postalo bi upitno provođenje Strategije razvoja turizma RH, koja predviđa niz aktivnosti upravo u turistički nerazvijenim dijelovima Hrvatske, a nije predviđeno tko bi te poslove preuzeo. Stoga bi se trebalo dati potporu u provođenju Strategije, posebice na kontinentu, od strane Hrvatske turističke zajednice i Ministarstva turizma, kako bi se turistički potencijali počeli iskorištavati u većoj mjeri.

Na kontinentu prihodi turističke zajednice neće udovoljiti tim uvjetima, stoga će doći do automatskog ukidanja u kontinentalnim zajednicama što ne može dovesti do razvoja turizma. Potrebno je napomenuti da u turizmu, Bjelovarsko-bilogorska županija ima najveći trend rasta u Republici Hrvatskoj, brojimo 30% više turista. To je rezultat javnog sektora, djelatnika u Turističkoj zajednici i mi želimo nastavak tog trenda. Novi zakon će nam to onemogućiti. Osim toga, sredstva će se slijevati u Zagreb gdje će se ponovno raspodijeliti. Stoga, mi ovaj zakon ne možemo podržati jer će zadati veliki udarac razvoju turizma na kontinentu. Nažalost, imat ćemo turizam samo na moru. Stoga se nadam da zakon kao takav neće ići u proceduru, da neće biti usvojen u ovom obliku i da će ministar promisliti što to znači za turizam u Hrvatskoj. Zaključio je župan Damir Bajs
Županov stav podupire i gradonačelnik Grubišnog polja, Zlatko Mađeruh. Ovim zakonom će propasti sve što se dosada investiralo. Mi kada smo razmišljali o strategijama, razmišljali smo o strategijama gospodarskog razvoja, a upravo je turizam jedna od gospodarskih grana razvoja, jer nam to i omogućuju naši prirodni resursi.
Daruvar također ostvaruje veoma dobre prihode od turizma, stoga ove izmjene zakona neće podržati. S pozicije grada Daruvara i Turističke zajednice Daruvar – Papuk, ovaj zakonski prijedlog me razočarao iz dva razloga. Najprije jer odskače od nacionalne strategije, a drugo zato što su rezultati nastali dodatnim ulaganjem svih onih koji sudjeluju u razvijanju proizvoda i ponude na razini grada i ulaganjem proračuna grada. Očekivao sam zakon koji će nam pomoći da se TZ više osamostali, da dobije novac kako bi mogli raditi kvalitetniju promociju i gradio mrežu koja je potrebna da bi funkcionirao turizam na kontinentu. Mi se za svakog gosta moramo mnogo više raditi nego naše kolege na obali. Izjavio je gradonačelnik Daruvara Dalibor Rohlik.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a