• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Ožujak
22

ODRŽANA RADIONICA O PROVEDBI PROGRAMA ODRŽIVOG RAZVOJA LOKALNE ZAJEDNICE ZA 2016.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u suradnji s Bjelovarsko-bilogorskom županijom, održalo je radionicu o provedbi Programa održivog razvoja lokalne zajednice za 2016., na kojoj su sudjelovali čelnici lokalnih i područnih samouprava s područja pet županija, Bjelovarsko-bilogorske, Virovitičko-podravske, Koprivničko-križevačke, Varaždinske te Međimurske.

Program održivog razvoja lokalne zajednice nacionalna je mjera za ostvarenje regionalnoga razvoja u skladu s načelima održivog razvoja i socijalne uključenosti. Koncipiran je kao odgovor na razvojne prioritete lokalne i područne razine i predstavlja podršku gospodarskoj i socijalnoj revitalizaciji slabije razvijenih područja te jačanju socijalne kohezije i održivog razvoja.

Na ovaj program se mogu javiti jedinice lokalne i područne samouprave. Novac se može povući za društvenu i komunalnu infrastrukturu, za vrtiće, škole, društvene domove, nerazvrstane ceste, tj. za sve ono što je bitno za opstanak i ostanak lokalnih zajednica na njihovim područjima. Mi smo kroz 4 godine vježbali ESI metodologiju upravo kako bi našim lokalnim zajednicama bilo lakše u snalaženju po europskoj metodologiji. To je prednost našeg programa, jer osim što su dobili sredstva, učili su i kako će to raditi kada prava sredstva dođu u Hrvatsku, pojasnila je Ana Markuz, načelnica Sektora za provedbu programa regionalnoga razvoja u resornom Ministarstvu.

Ove godine na raspolaganju je 40 milijuna kuna podijeljeno po područjima županija, a za Bjelovarsko-bilogorsku županiju namijenjeno je 2 400 000 kuna.

U 2014. i 2015., gradovi i općine s našeg područja javili su se na ovaj program i dio tih projekata je odobren. Radi se o programima koji su raznovrsni, izgradnji komunalne infrastrukture, domova, sve ono što je potrebno u lokalnoj zajednici. Za 2,4 milijuna kuna neće biti problem naći projekte koji će konkurirati, jer sama Županija ima programa koji su spremni. Siguran sam da će se prijaviti i nekoliko općina koji već imaju riješene građevne dozvole vezane uz domove, zatim dječji vrtići, te projekti koji se tiču vodoopskrbe i odvodnje, rekao je župan Damir Bajs.

Kao najčešće probleme u Programu, Ana Markuz navodi probleme u komunikaciji. No, te probleme rješavaju odlascima na teren, edukacijama i zajedničkim radionicama. Dok najčešće pogreške su osnovne greške gdje projekti padaju na administrativnoj provjeri, ali takvih pogrešaka je sve manje.

Kriteriji u Programu su ponderirani na način da najslabije razvijene jedinice lokalne mogu ostvariti najveći broj bodova. Ipak, najbolji projekti ostvaruju sredstva za što je potrebna dobra priprema projektnog prijedloga. No, postoji i rezervna lista koja kroz uštede odabranih projekata omogućuje sredstva i drugim projektima s visokim brojem bodova.

Kroz Program, koji se nastavlja provoditi i ove godine, u prethodnom razdoblju je financirano 600 projekata, čime je ispunio svega 23% potreba najslabije razvijenih područja Republike Hrvatske.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a