• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2015.
Rujan
25

ODRŽANA SJEDNICA POVJERENSTVA ZA RAVNOPRAVNOST SPOLOVA

Današnja deveta sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Bjelovarsko-bilogorske županije bila je posvećena obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Sjednici je prisustvovao i župan Damir Bajs koji podupire njihov rad.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se 22. rujna u spomen na tri žene ubijene na zagrebačkom općinskom sudu, kada je tijekom brakorazvodne parnice policajac Mato Oraškić ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić, a ranio zapisničarku Stanku Cvetković.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježit će se projektom „Vježbajmo toleranciju“. Projekt će se provoditi od 1. listopada do 25. studenog, odnosno do Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, te će obuhvatit šest srednjih škola u četiri grada. Oko šesto učenika iz Tehničke škole Bjelovar, Gimnazije Bjelovar, Komercijalne i trgovačke škole, Tehničke škole Daruvar, Srednje škole Bartola Kašića Grubišno Polje i Srednje škole Čazma, raspravljat će o stavovima i vjerovanjima o nasilju u partnerskim vezama, te o važnosti tolerancije kao temelja zdravih ljudskih odnosa. Cilj je prepoznati razne mitove koji se vežu uz nasilje, ali i analizirati i objasniti toleranciju. Na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama učenici će dijeliti bijelu vrpcu koji su sami izradili, koja je ujedno i simbol borbe protiv nasilja.

Na sjednici župan Damir Bajs pohvalio je rad Povjerenstva za ravnopravnost spolova Bjelovarsko-bilogorske županije. Drago mi je što ste se odlučili za aktivnosti koji će pridonijeti ukupnom radu Povjerenstva, kao što je program Vježbajmo toleranciju koji je hvalevrijedan, istaknuo je župan Bajs.

Tijekom sjednice Povjerenstva za ravnopravnost spolova usvojen je i Prijedlog Zaključka o prihvaćanju Europske povelje o ravnopravnosti spolova žena i muškaraca na lokalnoj razini. Temeljna načela Europske povelje su ravnopravnost žena i muškaraca, rješavanje pitanja višestruke diskriminacije i nepovoljnog položaja žena, uravnoteženo sudjelovanje žena i muškaraca u procesima odlučivanja, uklanjanje rodnih stereotipa, te uvođenje rodne perspektive u sve aktivnosti lokalne i regionalne uprave. Potpisnice povelje javno se obvezuju da će slijediti principe rodne ravnopravnosti i u svojim sredinama provoditi odredbe koje su propisane Poveljom.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a