• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2019.
Lipanj
3

ODRŽANA TRIBINA ZA JAVNOST „ZDRAVLJE-NAJVEĆA VRIJEDNOST“

U sklopu 9. Tjedna zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije u županijskoj Velikoj vijećnici održana je tribina „Zdravlje-najveća vrijednost“ kojoj je prisustvovala i zamjenica župana Bojana Hribljan.
Tribina zdravlje

Kroz više kratkih izlaganja liječnika i zdravstvenih djelatnika izloženi su zdravstveni pokazatelji i najzastupljeniji zdravstveni problemi u svakodnevnom radu te mogućnosti preventivnog djelovanja.

Tribinu je organizirao Hrvatski liječnički zbor-podružnica Bjelovar, a o važnosti organiziranja takvih događaja više je rekla dr. med. Gordana Kesić- Valpotić: „Jedna od obaveza koje smo si kao udruga zadali je da informiramo javnost, odnosno da s vremena na vrijeme organiziramo edukativne radionice i edukativne tečajeve koji bi na neki način upravo zdravlje i potrebu očuvanja zdravlja te sve ono što ga narušava mogli približiti ljudima da bi na neki način smanjili posljedice jednog neodgovornog ili nedovoljno angažiranog odnosa prema zdravlju. Ova tribina imala je za cilj da liječnici otvoreno govore ljudima na koji način sačuvati zdravlje, kako raditi na dugotrajnoj prevenciji te kako u pravo vrijeme detektirati bolest i prihvatiti se pravovremeno liječenja“, pojasnila je dr. Kesić-Valpotić.

U organizaciji tribine sudjelovala je i Udruga Impress o čemu predsjednica udruge Tanja Herceg kaže: „ Vrlo nam je drago da su se odazvali liječnici i na taj način imamo priliku povezati studente medicine. Također, kroz ovaj stručni skup mi ćemo i kroz video snimke donijeti različite zaključke što i na koji način možemo raditi na promicanju zdravlja u ruralnom području“, naglasila je Tanja Herceg.

Na tribini je sudjelovala i dr.med. Tihana Gržinčić s predavanjem na temu moždanog udara.
„Što se tiče moždanog udara koji predstavlja veliki javnozdravstveni i socioekonomski problem, u našoj županiji je situacija slična kao i u Europi i u svijetu. Mi hospitaliziramo otprilike tisuću pacijenata godišnje, od kojih je negdje 50-60 % s moždanim udarom, bilo da se radi o začepljenju krvne žile ili o krvarenju. Pratimo trendove i što se tiče dobne skupine. Uglavnom trećina oboljelih je u dobi od 18 do 64 godine. Vrlo bitno je da samo 39% oboljelih stiže u terapijskom vremenskom prozoru kada mi možemo primijeniti specifičnu terapiju. Rekla bih da je problem još uvijek neprepoznavanje simptoma moždanog udara. Trebamo misliti na faktore rizika s kojima bi to mogli prevenirati. Ne možemo utjecati na dob, spol, obiteljski hereditet, ali možemo utjecati na krvni tlak, prestati pušiti, paziti na pretilost i na obujam struka ako je veći od 102 cm u muškaraca nosi rizik kao i ako je veći od 88 cm u žena“, istaknula je dr. Gržinčić.

„U našoj županiji prevladava starija populacija stoga dolaze do izražaja bolesti cirkulacijskog sustava kao što su akutni infarkt miokarda i cerebrovaskularne bolesti kao što je moždani udar. To su prvi i glavni uzroci umiranja u našoj županiji. Na drugom mjestu u našoj županiji su novotvorevine,a treći uzrok umiranja su nesretne situacije“, pojasnio je dr. sc. Želimir Bertić.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
Tribina zdravlje
Tribina zdravlje
Tribina zdravlje
Tribina zdravlje
Tribina zdravlje
Tribina zdravlje
Tribina zdravlje
Tribina zdravlje
Tribina zdravlje
Tribina zdravlje
Tribina zdravlje
Tribina zdravlje
Tribina zdravlje
Tribina zdravlje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a