• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2014.
Rujan
1

ODRŽANO 13. NATJECANJE ORAČA I 5. NATJECANJE U ORANJU KONJSKOM ZAPREGOM BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE

Bjelovarsko-bilogorska županija svake godine sudjeluje u organizaciji i sufinanciranju natjecanja u oranju i to na svim razinama, pa se tako i ove godine na dosad najvećem županijskom natjecanju okupilo 23 ekipe, a natjecanje se odvijalo u tri kategorije: plugovi ravnjaci, plugovi premetnjaci, i konjska zaprega.

U Galovcu pored Bjelovara u petak, 29. kolovoza, održano je 13. natjecanje orača i 5. natjecanje u oranju konjskom zapregom Bjelovarsko-bilogorske županije.
Natjecanje orača u Republici Hrvatskoj održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i to na razini županijskog i državnog natjecanja, a pobjednik državnog natjecanja sudjeluje na svjetskom natjecanju. Nove tehnologije u poljoprivredi od poljoprivrednika traže obrazovanje u ovladavanju novim tehnikama, da bi mogli iskoristiti sve prednosti traktora kao stroja i pluga kao oruđa. Jedan od oblika obrazovanja tako je i natjecanje u oranju. Oranje je osnovna obrada tla od koje sve počinje, a  o oranju svakako ovisi kvaliteta pripreme za sadnju, čuvanje vlage, fizikalno-kemijski uvjeti, također i troškovi za pripremu, a time oranje utječe i na kasniju proizvodnju i krajnje rezultate. Upravo iz tih razloga, članovi komisije imaju zadatak pri ocjenjivanju oranja ocijeniti 13 elemenata oranja (otvaranje prvih brazdi, pravac oranja, izgled sloga, zaoravanje biljnih ostataka, ulaz i izlaz, završetak oranja itd.) za koje dodjeljuju bodove na temelju kojih se određuje pobjednik natjecanja.
Ono što se ove godine moglo vidjeti je da ni oranje nije isključivo muško zanimanje, tako da smo ove godine među natjecateljima imali i oračice.
Ovih 23 natjecatelja i 23 ekipe pokazuju ne samo interes za poljoprivredu, nego i to da smo među najboljima u Hrvatskoj. Naša županija je poljoprivredna, treći smo u državi po poljoprivrednim ostvarenjima i stoga ne čudi da su i naši predstavnici na državnim natjecanjima u samom vrhu. Jedan od primjera je i Zoran Piskač koji se već otputio u Francusku. Mi ćemo ga podržati, a podržavamo i vas kao što smo i dosad i stoga vam želim puno sreće na današnjem natjecanju – rekao je Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs.
Natjecanje je potrajalo do popodnevnih sati, a rezultati po kategorijama su slijedeći:

Plugovi ravnjaci:
1. mjesto: Željko Krapec,
2. mjesto: Matija Ćuk,
3. mjesto: Mario Medač.

Plugovi premetnjaci :
1. mjesto: Zoran Kosanović,
2. mjesto: Valentino Rusan,
3. mjesto: Branko Sejka

Konjska zaprega:
1. mjesto: Ivica Capan,
2. mjesto: Ivan Despetović,
3. mjesto: Ivan Ivanuš

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a