• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija
Uvodna riječ

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Prosinac
5

OPERATIVNI PLAN RAZVOJA CIKLOTURIZMA BBŽ

Bjelovarsko-bilogorska županija kandidirala je na natječaj Ministarstvu turizma projekt „Program razvoja cikloturizma na kontinentu 2017.“ i ostvarila novčana sredstva u iznosu od 350 tisuća kuna. U sklopu tog projekta, između ostalog, izrađen je i Operativni plan razvoja cikloturizma na području Bjelovarsko-bilogorske županije vrijedan 40 tisuća kuna.

Operativni plan predviđa smjernice za razvoj cikloturizma na našem području do 2020. godine.  U prvoj fazi, dakle tijekom 2017. godine uz izradu Operativnog plana predviđene su i neke od aktivnosti poput utvrđivanja postojećih i plan budućih biciklističkih ruta, njihovo označavanje informativnim tablama te postavljanja 10 solarnih stupova – mjesta za popravljanje bicikala.

Inače, cikloturizam je jedan od najbrže rastućih segmenata turizma u Europi i ima rast od 20% godišnje, a i u Hrvatskoj ima sve veći značaj.  I u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji cikloturizam spada u rastuće oblike turističkih aktivnosti čemu pridonosi sačuvana priroda, promet nižeg intenziteta, kulturno-povijesna baština i klimatske prilike koje pružaju županiji prednosti za razvoj cikloturizma.

Bjelovarsko-bilogorska županija za sada može ponuditi oko 405 kilometara cikloturističkih ruta kroz jednu županijsku rutu dužine 200km i 9 lokalnih ruta (dužine 291km) i šest staza za bicikliste (dužine 191 km).

Glavne biciklističke rute na području Bjelovarsko-bilogorske županije:

1. Županijska ruta koja obuhvaća svih pet županijskih gradova u dužini od 200-ak kilometara
2. Međunarodna ruta (Lonjsko Polje – Balaton) – na našem području prolazi kroz Bjelovar i Berek – duljina oko 100-ak kilometara
3. Sajamska ruta koja obuhvaća mjesta Bjelovar, Gudovac, Brezovac i Malo Korenovo u duljini od 20 kilometara.
4. Bilogorska ruta koja prolazi kroz Bjelovar i kreće se u smjeru sjevero-istoka i padina Bilogore u dužini od 25 kilometara.
5. Vinogradska ruta duga je 16,5 kilometara i polazi iz centra Bjelovara i kreće se u smjeru sjevera grada i okolnih mjesta i ponovno se kraća u centar grada.
6. Čazmanske gradske rute: Zelena 28 km, Plava 29 km, i ruta oko čazmanskog Kaptola 28 kilometara

U 2017. godinI, a sukladno projektu izradit će se i postaviti 8 Informativnih tabli i to na županijskoj ruti u mjestima Bjelovar, Čazma, Berek, Garešnica, Daruvar, Grubišno Polje, Veliki Grđevac i Nova Rača i na istoj dionici postavit će se 10 solarnih stupova predviđenih za popravak bicikala.

Operativni plan razvoja cikloturizma na području Bjelovarsko-bilogorske županije nastavit će se provoditi i naredne tri godine sve s ciljem da cikloturizam postane turistička ponuda za  cjelogodišnji turizam na našem području.

„Cikloturizam je brzorastući vid razvoja turizma, idealan za naš kraj koji je gotovo idealan za biciklističke ture. Niti preravan niti prebrdovit, raznolik, a opet zanimljiv. Mislim da ovih 405km koje sada imamo je nešto što možemo povećati i dati novi standard. Imamo najdužu županijsku turu koja je 200km, ali i devet lokalnih tura u kojima možete vidjeti dobar dio ljepota našeg kraja. Mi smatramo da je to tek početak aktivnosti koje mogu dovesti velik broj turista u naš kraj, jer u Operativnom planu imamo mnogo novina. Sve to zajedno doprinijet će jednoj novoj vizuri budućnosti cikloturizma. Zahvalio bih biciklističkim klubovima koji su isto doprinijeli izradi ovog plana. Naš kraj ima ogroman potencijal, ture su zanimljive i vjerujem da ćemo uskoro svjedočiti povećanom broju biciklista u našu županiju.“, rekao je župan Damir Bajs. 

„Zahvalio bih se Bjelovarsko-bilogorskoj županiji na korektno i urednoj provedenoj javnoj nabavi na kojoj smo mi i dobili ovaj projekt. Također, ovo je prvi i jedini put dosada da su nas pozvali na prezentaciju onoga što smo radili i za mene veoma ugodno iznenađenje. Odnosno, ovo je prvo tijelo javne uprave koje nas je zvalo na prezentaciju što znači da postoji interes. Mi smo uklopili plan po preporukama i očekivanju Ministarstva turizma. U Operativnom planu smo komentirali stanje turizma u županiji, Hrvatskoj, proveli SWOT analizu za vašu županiju i na kraju smo dali preporuku, uz ekstenzivni operativni plan, odnosno poglavlje, ono što bi se trebalo provesti ovdje u pet godina. Ttu zahvalnost dugujemo agilnim ljudima i civilnom sektoru koji su dali svoje viđenje.“, istaknuo je direktor Ivan Vrdoljak, tvrtke Alcina d.o.o. koja je izradila Operativni plan.

„Prije sedam godina naša županija je proglašena za najpoželjnijom cikloturističkom destinacijom u Hrvatskoj. Mi smo brežuljkast kraj koji je pristupačan djeci od 5 godina do veterana od 80 godina. Od ideje do realizacije bio je brzi put, prošlo je godinu dana gdje smo postali institucionalno tijelo za cikloturizam u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Biciklizam je nešto što čime se velik dio svijeta bavi, a cikloturizam je dio i specifična vrsta biciklizma. Kada spojimo te dvije strane imamo mnogo zadovoljnih ljudi. Kao velik zaljubljenik u biciklizam i cikloturizam, moram reći da sam ponosan i zadovoljan da ćemo mi svi zajedno imati krasne projekte koje smo predvidjeli u Operativnom planu.“. izjavio je Hrvoje Supančić, koordinator za cikloturizam u županiji.

„Mi smo dosta radili na ovim sadržajima, a jedan dio je i cikloturizam. U 30 godina moje karijere ovo je jedan od značajnijih projekata. Osim svih noviteta, značaj je i taj da ćemo našu županiju promovirati kroz bogate sadržaje koje imamo, a to su OPG-ovi, razni vidikovci, priroda i nadam se da ćemo se razvijati i dalje. Za nas bicikliste, to je iznimno lijep kraj i svi vrlo rado dolaze ovdje. Kraj kao kraj je vrlo zahvalan, imamo tu sredinu koja je topla i srdačna i zato nam ljudi dolaze.“, zaključio je Goran Iličić iz Biciklističkog kluba Bjelovar.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a