• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2019.
Listopad
22

OSNOVNU ŠKOLU BEREK OČEKUJE TEMELJITA ENERGETSKA OBNOVA U VRIJEDNOSTI 750 TISUĆA KUNA

Bjelovarsko-bilogorska županija u najvećoj je obnovi županijskih škola u svojoj povijesti. Riječ je o trenutno 44 školska objekta u čiju će se obnovu u konačnici uložiti oko 160 milijuna kuna.
Obilazak OŠ Berek

Naime, ulaganje u obrazovanje Bjelovarsko-bilogorskoj županiji visoko je na ljestvici prioriteta što dokazuju i činjenice budući da je naša Županija druga u Hrvatskoj po ulaganjima u obrazovanje.

Naime, čak 25% županijskog proračuna ove godine odlazi na programe i projekte u obrazovanju, od čega se najveći dio odnosi na energetske obnove školskih zgrada, a treba istaknuti i kako je po povlačenju europskih sredstava putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost naša Županija druga na ljestvici hrvatskih županija.

Jedna od škola pred kojom je temeljita energetska obnova je Osnovna škola Berek. Projekt je to vrijedan 750 tisuća kuna, a podrazumijeva sanaciju krovišta, izolaciju poda i stropa, postavljanje nove ovojnice i vanjske stolarije, a tu je i ugradnja LED rasvjete te novog sustava grijanja. Nakon što građevinski radovi budu završeni Bjelovarsko-bilogorska županija će školu opremiti i novim namještajem.

Inače, od 2013. godine Bjelovarsko-bilogorska županija sustavno ulaže u Osnovnu školu Berek kako bi učenici, nastavnici i zaposlenici škole imali što bolje uvjete za rad. Između ostaloga, u tom razdoblju nabavljena su računala, monitori, laptopi, PVC rolete, školske klupe i stolice, traktorska kosilica, sve u vrijednosti 125 tisuća kuna.

Osnovna škola Berek broji stotinjak učenika od 1. do 8. razreda  koji nastavu pohađaju u četiri učionice i jednom informatičkom kabinetu. Kako bi se standard i kvaliteta nastave i rada još podigla, uz energetsku obnovu, želja svih zaposlenika je i dogradnja škole. Prvi preduvjet za to je ishođenje potrebne dokumentacije, a realizacijom projekta napravit će se dodatni iskorak i omogućiti prelazak u jednosmjensku nastavu.

„Riječ je o projektu Općine i Županije kojim bi se dogradila škola kako bi djeca mogla u jednoj smjeni ići u školu. Školu pohađa stotinjak učenika,a očekujemo da ih iz godine u godinu bude sve više“, izjavio je načelnik Općine Berek Mato Tonković.

„Energetska obnova OŠ Berek počet će ove školske godine. Vrijednost radova je oko 700 tisuća kuna. Bit će obnovljeno krovište škole, stropovi, podovi u hodniku, sva kompletna rasvjeta i nova peć za centralno grijanje. Tu su i trenutni dogovori sa Županijom kao našim osnivačem oko dogradnje škole i učionica za rad u jednoj smjeni. Obično se vrtimo oko brojke od sto učenika, a rad u jednoj smjeni značio bi i da započinjemo i radimo produženi boravak učenika u našoj školi“, pojasnila je ravnateljica OŠ Berek Dušica Vunić.

„Kada govorimo o Osnovnoj školi Berek, Županija je do sada u nju znatno uložila. No, ono što je pred nama je energetska obnova škole. Škola je dobila potrebna rješenja o sufinanciranju, a Županija će onaj dio koji je preostao nadoknaditi iz vlastitih sredstava. Radi se o ulaganjima od 750 tisuća kuna. Međutim, mi ćemo kao i u drugim školama iskoristiti priliku, a to je da riješimo pitanje i onoga što nije uključeno u projekt energetske obnove, namještaja, opreme i svega što je potrebno. To je samo dio ukupnosti projekta koji je pred nama. Naime, ono što želimo je i da OŠ Berek prijeđe u jednosmjenski rad, stoga nakon energetske obnove krenut ćemo i prema projektiranju dogradnje nekoliko učionica. Mislim da je to standard koji će uskoro zaživjeti u cijeloj županiji“, zaključio je župan Damir Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
Obilazak OŠ Berek
Obilazak OŠ Berek
Obilazak OŠ Berek
Obilazak OŠ Berek
Obilazak OŠ Berek
Obilazak OŠ Berek
Obilazak OŠ Berek
Obilazak OŠ Berek
Obilazak OŠ Berek
Obilazak OŠ Berek
Obilazak OŠ Berek
Obilazak OŠ Berek
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a