• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2009.
Rujan
11

Otvoren 17. jesenski međunarodni bjelovarski sajam


Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić otvorio je 17. jesenski međunarodni bjelovarski sajam u Gudovcu, najveću gospodarsku manifestaciju  specijaliziranu za poljoprivrednike i poljoprivredne proizvođače u ovom dijelu Europe. Čestitke organizatorima i uspješne poslove  izlagačima sajma predsjednik Mesić  uputio je s govornice.

Domaćini i organizatori nisu krili zadovoljstvo što je broj izlagača ipak veći nego prošle godine i što do najavljene blokade proizvođača mlijeka nije došlo. Na toj mudroj odluci predstavnicima Koordinacije proizvođača mlijeka zahvalili su župan Miroslav Čačija i gradonačelnik Bjelovara Antun Korušec, nadajući se da će dogovor s otkupljivačima mlijeka što prije postići. U ime Bjelovarsko-bilogorske županije koja je šezdeset postotni suvlasnik tvrtke "Bjelovarski sajam" organizatora najvećeg jesenskog i ostalh sajmova u Gudovcu, župan Miroslav Čačija na otvorenju sajma je rekao:

"Stvarali smo ga sedamnaest godina, da izgleda ovako kakvim ga danas vidite, da bilježi poslovne rezultate u desecima milijuna kuna, okuplja posjetitelje iz cijele Hrvatske, Europe, pa i svijeta. Sada ga moramo održati takvim. Znam da se ponavljam, no uvijek iznova u ovoj prigodi sjetim se svoga kolege, prvog bjelovarsko-bilogorskog župana, osnivača i pokretača sajmovanja u Gudovcu 1993. godine i njegove vizije europskog regionalnog poljoprivrednog sajma. Gudovac danas ima regionalni poljoprivredni sajam, najveću i ovom dijelu Europe. Složit ćete se da rijetko što ima takav razvoj i rast kao sajmovanje ovdje pokrenuto. Bjelovarsko-bilogorska županija ulagala je i dalje će ulagati u razvoj sajma, kao i poljoprivrednu proizvodnju. U proteklih pet godina više od dvjesto milijuna kuna uloženo je u poljoprivrednu proizvodnju. Uz niz stalnih poticaja, samo kroz kreditne linije uloženo je 60 milijuna kuna, a sredstva je iskoristilo 719 poljoprivrednih gospodarstava. Proljetnu sjetvu kreditirali smo s 25 milijuna kuna. Programom razvitka seoskog prostora Bjelovarsko-bilogorske županije kojim poljoprivrednicima bespovratnim sufinanciramo ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju, prošle je godine obuhvatio oko petsto poljoprivrednika. Očekujemo da će i ove godine biti toliko. Županija i dalje nastavlja sufinanciranje kupnje uzgojno valjanih junica na aukcijama proljetnog i jesenskog sajma ovdje u Gudovcu. Sufinanciramo sadnju kvalitetnih loznih cjepova, premije osiguranja usjeva, ekološku proizvodnju, izobrazbu pčelara, vinara, sirara, voćara i mesara. Za sve to izdvojili smo oko 2 milijuna kuna.  U tijeku je izrada robne marke meda Bjelovarsko-bilogorske županije, a završetak ovog projekta očekujemo do 6. Pčelarskog sajma.......I ovaj jesenski i svi ostali sajmovi „Bjelovarskog sajma“ i dalje moraju ostati prvorazredan događaj za poljoprivrednike cijele regije na kojemu će ponuditi svoje proizvode, pronaći one koji im trebaju, saznati aktualnosti i novine u poljoprivredi u nas i u svijetu.  17. jesenski međunarodni bjelovarski sajam predstavlja sve najbolje i najaktualnije u hrvatskoj poljoprivredi. Na vama je da to iskoristite na najbolji mogući način, za unaprjeđenje vlastitoga posla. "

Posjetiteljima i uzvanicima svečanog otvorenja obratitili su se ministar turizma Damir Bajs i ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković. Ministar Bajs naglasio je važnost poljoprivredne proizvodnje u ukupnoj hrvatskoj turističkoj ponudi. U ovom trenutku nedovoljno je zastupljen, a to treba mijenjati - zaključio je ministar Bajs. To je cilj 6. KON-TUR izložbe, izložbe kontinentalnog turizma koji se održava u sklopu Jesenkog međunarodnog sajma.

Ministar Čobanković govorio je o mjerama koje poduzima država u unaprjeđenju poljoprivredne proizvodnje, te mogućnostima rješavanja gorućih problema u poljoprivredi. 

 Posjetitelji na jesenskom sajmu u Gudovcu sajmu mogu vidjeti više od petsto grla stoke, te ponudu oko 450 gospodarstvenika.

Na ovoj najvećoj nacionalnoj izložbi uzgojno valjanih grla izloženo je deset govedarskih, šest svinjogojskih, deset ovčarskih, dvije kozarske i dvije peradarske pasmine. Uzgajivači konja predstavljaju će 70 grla iz četiri hrvatske autohtone pasmine konja - hrvatskog hladnokrvnjaka, hrvatskog posavca, lipicanca i međimurskog konja.  

Županija partner ove je godine Virovitičko - podravska županija.

Bjelovarsko-bilogorskla županija kao šezdeset postotni suvlasnik tvrtke "Bjelovarski sajam" koja je organizator najvećeg jesenskog i ostalh sajmova u Gudovcu,

 Sve je smješteno na 25 tisuća četvornih metara izložbenog prostora u Gudovcu. Za posjetitelje je osigurano nekoliko hektara uređenog parkirališta više nego prošle godine, te besplatan prijevoz vlakićem i autobusom na pravcu Bjelovar – Gudovac.  Sajam je otvoren do 13. rujna ( nedjelja ) do 18 sati.

 

NOVA_KREDITNA_LINIJA_I_SAJAM

 

NOVA_KREDITNA_LINIJA_I_SAJAM

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a