• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2014.
Travanj
2

POČETAK NOVE PROIZVODNJE I ZAPOŠLJAVANJE RADNIKA BIVŠE ČESME

Potpisan najavljivani Ugovor između Hrvatskih šuma i Tehno-drva d.o.o. Rijeka o početku proizvodnje na lokaciji bivše Česme i zapošljavanju 200 radnika, od kojih će se stotini radnika bivše Česme ponuditi posao.

Na konferenciji za novinare održanoj u srijedu u Maloj vijećnici Bjelovarsko-bilogorske županije, župan Damir Bajs posebno je zahvalio gosp. Šimi Oreškoviću, predsjedniku Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske, gosp. Ivanu Paveliću, predsjedniku Uprave Hrvatskih šuma, gosp. Antunu Korušecu, gradonačelniku Grada Bjelovara i ostalim sudionicima što su odabrali Županiju kao mjesto konferencije.

„Kao župan mogu reći da sam zatekao situaciju gdje je Česma, naša tvrtka sa tradicijom, bila već u stečaju. Tog trenutka bilo je pitanje što sa radnicima. Mjesecima je dogovarano da se raspiše natječaj, a u međuvremenu Hrvatske šume su postale vlasnici nekretnina Česme. Ovog trenutka imamo završen postupak odabira u drugom natječaju Hrvatskih šuma te je Ugovor potpisan između Hrvatskih šuma i Tehno-drva d.o.o. iz Rijeke. Na temelju tog Ugovora trebalo bi se zaposliti 200 ljudi na području županije. Moram naglasiti da su to dobre vijesti kako za Županiju, tako i za djelatnike Česme“ – rekao je župan Damir Bajs.

Šime Orešković, predsjednik Sindikata PPDIV-a istaknuo je segmente predstečajne nagodbe Spačve u kojoj je došlo do promjene vlasničke strukture dokapitalizacijom odnosno ulaganjem 40 milijuna kuna. „Kroz predstečajnu nagodbu riješen je veliki dio obveza koji je bio prisutan u Česmi. Nismo željeli da se obustavi proizvodnja, no spletom okolnosti i izrazitim nastojanjem da se radi pozitivno, došlo je u konačnici do velikih gubitaka i obustavljanja proizvodnje. Hrvatske šume tada su postali vlasnici nekretnina Česme. U međuvremenu je raspisan natječaj i došlo je do kvalitetnog prijedloga. Tehno-drvo d.o.o. iz Rijeke kupuje tvrtku Česma i onog trenutka kada krene proizvodnja, obvezuje se da sto radnika koji su nažalost završili na Zavodu za zapošljavanje, primi na posao. Dolazi nova tehnologija i ono što ovog trenutka znamo je da se sa 15.05.2014. ide sa realizacijom tog Ugovora“ – rekao je Šime Orešković.

Ivan Pavelić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma istaknuo je da su Hrvatske šume uz podršku resornog ministra obećale da će pomoći u segmentu zapošljavanja radnika Česme, a o priči oko dobiti Hrvatskih šuma rekao je da one zapravo ne postoje. „Hrvatske šume uzele su nekretnine bivše Česme pod dug koji je nastao od 2008. i 2010. godine te su jedino poduzeće koje je naplatilo sva svoja potraživanja“ – ističe Pavelić.

Gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korušec izrazio je zadovoljstvo i zahvalnost onima koji su vodili ovaj postupak do današnjeg dana. „Mi smo danas u situaciji da okrećemo novu stranicu. Perspektiva u Bjelovaru za Česmu postoji. Hrvatske šume osiguravaju kvalitetnu drvnu masu, investitor preuzima obvezu ulaganja i zapošljava sto radnika. Imamo sve elemente ispunjene za početak rada proizvodnje. Vjerujem u novi početak, vjerujem  u oporavak“ – rekao je gradonačelnik Korušec.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a