• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2013.
Listopad
16

POKRENUT PREDSTEČAJNI POSTUPAK U USTANOVI „SUVENIR ARBOR“ I ZAŠTITNOJ RADIONICI „SUVENIR ARBOR VITAE“ D.O.O.

U trenutku preuzimanja dužnosti, novo županijsko vodstvo na čelu sa županom Damirom Bajsom utvrdilo je da u nizu županijskih tvrtki postoje financijski problemi, a posebno su izraženi u Ustanovi „Suvenir Arbor“ i Zaštitnoj radionici „Suvenir Arbor Vitae“ d.o.o..

U međuvremenu, radi utvrđivanja svih činjenica, financijskog stanja, problema proizašlih iz toga, te iznalaženja njihova rješavanja održan je niz sastanaka unutar Ustanove i Zaštitne radionice, ali i s predstavnicima Ministarstva rada i mirovinskog sustava RH i Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. U sve aktivnosti bila je uključena Udruga radničkih sindikata Republike Hrvatske.
Utvrđeno je da Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom ne može više uplaćivati sredstva koja je uplaćivao. Utvrđeno je da postoji ukupni dug ustanove „Suvenir Arbor“ u iznosu od 1.450.000 kuna i ukupni dug zaštitne radionice „Suvenir Arbor Vitae“ d.o.o. u iznosu od 1.500.000 kuna, što je ukupno 3 milijuna kuna duga. Uz to, radnici nisu dobili plaće nekoliko zadnjih mjeseci, a Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, koji je godišnje za Suvenir Arbor“ i Suvenir Arbor Vitae“ izdvajao 1.200.000,00 kuna, više neće moći isplaćivati sredstva toj ustanovi i tvrtci.
Zajednički je usuglašeno da Županija kroz svoje dotacije omogući isplatu dviju plaća, te da se pokrene predstečajni postupak  Ustanove „Suvenir Arbor“ i Zaštitne radionice „Suvenir Arbor Vitae“ d.o.o.. Naime, zbog duga Porezna uprava najavila je blokadu računa, što će onemogućiti poslovanje i Ustanove i Zaštitne radionice.
O svemu tome javnost su izvijestili župan Damir Bajs, ravnateljica Ustanove „Suvenir Arbor“ i direktorica Zaštitne radionice „Suvenir Arbor Vitae“ d.o.o. Marina Župan i sindikalna povjerenica Vesna Cerovečki. 
Županija je izvršila svoj dio obaveza, a župan Damir Bajs, kako je rekao je na konferecniji za medije, dao je nalog Upravnom vijeću i ravnateljstvu da s Fondom za rehabilitaciju i Sindikatom pokrenu postupak predstečaja.. „Suvenir Arbor“ i „Suvenir Arbor Vitae“ d.o.o. u tom postupku, sukladno Zakonu, moći će nastaviti poslovati, a djelatnici dobivati plaće. Upravno vijeće i ravnateljstvo u što kraćem će roku napraviti prijedlog poslovanja prema iskustvima sličnih ustanova, jer unatoč velikim dotacijama, ovakav je gubitak rezultat činjenice da ustanova i Zaštitna radionica ostvaruju samo 15 posto prihoda od vlastitog rada, te se takva situacija hitno mora promijeniti.
Pokretanje predstečajne nagodbe dogovoreno je s nadležnim Ministarstvom, Fondom  i Sindikatom, jer s obzirom na strukturu zaposlenika od kojih su dvije trećine osobe s invaliditetom posebno je osjetljivo socijalno pitanje – istaknuo je župan Dajs.

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a