• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Travanj
16

POSJET MINISTRICE KULTURE NINE OBULJEN KORŽINEK BBŽ

U radnom posjetu Bjelovarsko-bilogorskoj županiji boravila je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek sa suradnicima kojom prilikom se sastala i s bjelovarsko-bilogorskim županom Damirom Bajsom sa suradnicima te predstavnicima kulturnih udruga i institucija s područja Bjelovarsko-bilogorske županije.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek boravila je u županiji kako bi vidjela kako se provodi program ministarstva za tu županiju, vrijedan nešto manje od devet milijuna kuna, te kako bi u suradnji s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave utvrdila prioritete za iduće razdoblje.

„Danas smo sa suradnicima u obilasku nekoliko gradova i županije. Željeli smo zapravo vidjeti kako se ocjenjuju programi koje Ministarstvo odobrava u županiji i što je ono što su prioriteti za sljedeće razdoblje. Naravno, očekivanja su uvijek velika. Mi smo ove godine u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji uložili nešto malo manje od 9 milijuna kuna, što uključuje i financiranje državnog arhiva kao naše najveće ustanove, u svim programskim područjima i profesionalnoj djelatnosti, amaterskoj djelatnosti, knjižnicama u zaštiti kulturne baštine. Upoznali smo se s prioritetima i vidimo da ovdje postoji vrlo živi kulturni život posebno u djelu kulturnog amaterizma i participacije u kulturnom životu i tu ćemo se potruditi kroz različite natječaje dati veći doprinos financiranju u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji“, naglasila je ministrica Nina Obuljen Koržinek.

„Moram zahvaliti ministrici što je obišla cijelu županiju, što je pogledala one projekte koje financira Ministarstvo kulture i što je našla vremena naći se sa mnom kao županom i svima onima koji tvore županijsku kulturu. Istaknuo bih da kada govorimo o tome Županija i naše kulturne ustanove su dobile dio sredstava na natječajima, ali bih također istaknuo da sam iskoristio priliku i naznačio da kada govorimo o potporama koje idu našim KUD-ovima koji idu nematerijalnim oblicima kulture da te potpore su ispod njihovih očekivanja. Dakle, dvadeset i sedam tisuća kuna za županijsku Zajednicu kulturno-umjetničkih udruga i negdje 130 tisuća za ukupnost naše županije. Ono što bih mi htjeli to je pojačano financiranje i završetak nekih projekata, poput dvorca Dioš, koji ovog trenutka čekaju zapravo brzu reakciju, jer ako brzo ne reagiramo onda se može dogoditi da iduće godine nećemo govoriti o tom djelu kulturne baštine koji je ovog trenutka ugrožen. Ja čekam da ministrica sve ovo što je naglasila i stavi u proračun za 2019. godinu“, istaknuo  je župan Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a