• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Travanj
19

POSTANI DRUŠTVENI PODUZETNIK

Bjelovarski centar za razvoj civilnog društva provodi europski projekt pod nazivom „Postani društveni poduzetnik“, kojeg je izradila Regionalna razvoja agencija Bjelovarsko-bilogorske županije, a partner na projektu je Bjelovarsko-bilogorska županija. Danas je u županijskoj velikoj vijećnici održana konferencija u sklopu projekta na kojoj je prisustvovao i župan Damir Bajs.

Projekt „Postani društveni poduzetnik“ je zamišljen tako da se cijeloj zajednici približi pojam društvenog poduzetništva, od samih osnova, dakle, na što se odnosi društveno poduzetništvo i kako krenuti s njim do toga kako se financira i tko sve može biti društveni poduzetnik. Ovo je uvod i za građane, i za udruge i institucije. Društveno poduzetništvo je pravni oblik osnivanja obrta, tvrtki ili organizacija koje posluju po malo drugačijim principima od klasičnih tvrtki. To je poduzetništvo koje se bavi socijalnim slučajevima odnosno osobama koje su ugroženog socijalnog stanja, ali namijenjeno je i za osobe koje žele pokrenuti bilo kakav posao u društvenom poduzetništvu. Projekt je namijenjen svima, od učenika srednjih škola, pojedinaca, preko poljoprivrednih gospodarstava do institucija i ustanova.

Projekt je 100% financiran od Europske unije, a njegova ukupna vrijednost je 405.306 kuna.

„Projekt „Postani društveni poduzetnik“ je europski projekt. Sufinancira ga Europska unija iz europskog Socijalnog fonda i traje godinu dana. Sada smo već lagano pri završetku, dakle, imamo još nekih mjesec i pol dana, točnije do 30.05. ove godine kada projekt završava. Sve aktivnosti koje smo zacrtali u projektu odrađene su dobrim djelom, još nam ostaju završne aktivnosti, ovo drugo smo sve odradili. Osnovni cilj projekta je bilo upoznat šire građanstvo, osobito nezaposlene osobe s biroa, korisnike udruga i slično što je to društveno poduzetništvo, kako funkcionira, tko može biti društveni poduzetnik, kako pokrenuti društveno poduzetništvo - sve ono što se tiče društvenog poduzetništva. Kroz projekt odradili smo niz radionica. To su radionice pisanja projekata, posebno EU projekata, radionica knjigovodstva i financija,radionica obrade drveta, radionica inkluzivnog dizajna .Mi smo nastojali da svaka radionica izluči nekakav rezultat, tako nam je u radionici u pisanju projekata grupa koja je pohađala, izdvojile su se 4 mlade djevojke koje su nezaposlene. One su se odlučile pisati jedan manji projekt. Napisali smo projekt, projekt je prošao i očekujemo potpisivanje tog projekta. U radionici izrade drveta, polaznici su osmislili proizvod, izradili su ga u Suveniru Sirač koji su vršili edukaciju tih korisnika. Što se tiče radionice knjigovodstva i financija, također, su nam se kroz edukaciju izdvojile dvije djevojke koje ćemo mi zaposliti u Bjelovarskom centru na poslovima knjigovodstva, financija, praćenja projekata, dakle, opet imamo rezultat sve toga. Polaznici inkluzivnog dizajna, dakle osobe s poteškoćama u razvoju, ostvarili smo suradnju s jednom udrugom gdje ćemo pokušati te osobe motivirati, naći posao da opet rade dio posla na proizvodu kojeg ćemo mi kao udruga na štandu prodavati. Proizvod od drveta je jedna sofisticirana daska za rezanje mesa ili nekakvih proizvoda koja je pakuje u određenu krpu koja može imati logotip ili natpis i na njoj se nalaze određeni proizvodi. Mi želimo potaknuti i druge da rade određene proizvode, da li je to pakovanje meda, domaći sir, rakija, med, ajvar, bilo što. Dakle, netko tko bi se htio uključiti i raditi vrhunske kvalitetne proizvode koje bi mi onda pakirali u taj proizvod po izboru kupca. Inače, u projektu je bilo zamišljeno oko 40 polaznika, mi smo ih odradili preko 60 kroz sve radionice“, naglasio je voditelj projekta i predsjednik Bjelovarskog centra za razvoj civilnog društva Željko Pavleković.

„Bjelovarsko- bilogorska županija partner je Centru za razvoj civilnog društva  u jednom vrlo zanimljivom projektu društvenom poduzetništvu. Ja bih istaknuo da je to za mene značaj, s jedne strane pokazuje da civilno društvo u našoj županiji ima ideje, mogućnosti da napravi iskorak i to je ono što želimo. S druge strane to je program koji u potpunosti uspijeva, meni je drago da kao Županija smo partner. 60-ak polaznika koji su prošli kroz ovaj program, činjenica je da smo mogli biti partneri preko naše Regionalne razvojne agencije, preko našeg Suvenira Sirač i ukupnosti ovog dešavanja. S treće strane imamo i rezultat. Rezultate kroz nove projekte koji su već pripremljeni  uz činjenicu da ćemo tih dvoje zaposlenika imati u Centru i da ovaj poduhvat je u potpunosti uspio, dakle, meni je drago da se to nastavlja i da ovo nije kraj. Ovo je tek početak jedne nove priče“, naglasio je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs.

 

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a