• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2014.
Travanj
2

POSTIGNUTA PREDSTEČAJNA NAGODBA ZA SUVENIR ARBOR

U utorak, 1. travnja postignuta je predstečajna nagodba između Suvenir Arbor-a i vjerovnika, kojom je utvrđeno da će se od 1.068.000,00 kuna otpisati 563.000,00 kuna, što iznosi 51,8 % od ukupnog duga. Time je okončan i drugi predstečajni postupak pred Finom.

Na današnjoj konferenciji za novinare župan Damir Bajs zajedno sa predstavnicima ustanove Suvenir Arbor informirao je javnost o postignutoj predstečajnoj nagodbi između Suvenir Arbora i vjerovnika.
Županija ima osnivačka prava nad Ustanovom „Suvenir Arbor“ i Zaštitnom radionicom „Suvenir Arbor Vitae“ d.o.o..  Navedene ustanove zapošljavaju osobe s invaliditetom te stoga imaju potporu Županije kroz financiranje, ali i financiranje Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.
„Kada sam postao župan, zatekao sam situaciju blokiranog žiro računa i uvjete za predstečajnu nagodbu sa dugom oko 3 milijuna kuna. U međuvremenu poduzeto je niz aktivnosti kako od strane Uprave, tako i županije uz potporu sindikata i radnika u cilju pozitivnog završetka predstečajne nagodbe“ – ističe župan Bajs.
Za predstečajnu nagodbu glasali su vjerovnici u ukupnom iznosu 72 % utvrđene tražbine, s time da najvažniji vjerovnici koji su glasali za su Ministarstvo financija u ukupnom iznosu od 23,94 %, Zaštitna radionica Suvenir Arbor Vitae u ukupnom iznosu  23,92%, Hrvatske Šume u iznosu 14,68 %, Croatia osiguranje u iznosu 5,79 % te niz manjih vjerovnika kao što su Grad Bjelovar u iznosu 0,49 %, Čazmatrans Nova  u iznosu 0,09 %, Darkom u iznosu 0,30 %. Od 28 % vjerovnika koji se nisu očitovali odnosno nisu podržali prijedlog predstečajne nagodbe, najveći iznos ima Erste & Steiermarkische banka u iznosu 9,63 %.
Navedenim postizanjem predstečajne nagodbe ostvaren je tek prvi korak u restrukturiranju Suvenir Arbor-a i Zaštitne radionice Suvenir Arbor Vitae u kojoj rade 54 djelatnika od kojih je 35 osoba s invaliditetom.
Kad zbrojimo ukupne tražbine obje ustanove u predstečaju one iznose 2.600.000,00 kuna. 1.300.000, 00 kuna je otpisano, a za ostalo je postignut dogovor s vjerovnicima o otplati kroz 24 odnosno 48 mjeseci. Da bi se potpisala nagodba uvjet je da Ustanova isplati dug prema Poreznoj upravi u iznosu od 480.000,00 kuna koje Županija mora osigurati kako bi došlo do završetka predstečajne nagodbe. Župan Damir Bajs također je istaknuo da će Županija iznaći sredstva za jednu plaću radnicima.
Fond za profesionalnu rehabilitaciju od lipnja prošle godine nije izvršio uplate potpora tvrtci, a sama tvrtka od ukupnih prihoda ostvaruje tek 15 % vlastitim djelatnostima.  Predstečajna nagodba će biti završena kad Trgovački sud u Bjelovaru donese rješenje o brisanju te u registru utvrdi da Suvenir Arbor i Zaštitna radionica Suvenir Arbor Vitae više nisu u predstečajanoj nagodbi.
Najveći teret cjelokupne situacije, podnijeli su radnici, osobe s invaliditetom, koji imaju zakašnjenje u isplati plaća s neizvjesnošću ishoda i u predstečaju upitnim opstankom tvrtke.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a