• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Prosinac
15

POTPISAN SPORAZUM O SUFINANCIRANJU PROJEKATA I AKTIVNOSTI OBRTNIČKE KOMORE BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i predsjednik Obrtničke komore Bjelovarsko-bilogorske županije Goran Grgić, uoči 7. redovne sjednice skupštine Obrtniče komore BBŽ, potpisali su Sporazum o sufinanciranju projekata i aktivnosti Obrtničke komore Bjelovarsko-bilogorske županije u 2016. godini.

Na taj način Bjelovarsko-bilogorska županija, kroz izdvajanje od pedeset tisuća kuna iz svog proračuna, omogućava očuvanje i promociju obrtništva, te potiče unapređenje i konkurentnost svojih obrtnika na tržištu Republike Hrvatske i Europske unije.

Riječ je o redovitom financiranju obrtnika županije preko njihove krovne organizacije Obrtničke komore Bjelovarsko-bilogorske županije. Potpisom ovog Sporazuma, Bjelovarsko-bilogorska županija sudjeluje u sufinanciranju troškova izlaganja proizvoda i usluga obrtnika s područja županije na gospodarskim i obrtničkim sajmovima, apliciranju obrtnika-članova, pa i same Obrtničke komore BBŽ na projekte i natječaje koje sufinancira EU, stipendiranju naučnika u deficitarnim zanimanjima u našoj županiji (u suradnji s Ministarstvom poduzetništva i obrta), podupire očuvanje tradicijskih obrta, osnivanje novih obrta i zapošljavanja u obrtu, te opstanka obrta u objektivnim poteškoćama.

Podsjetimo, pozitivni rezultati ukupnog gospodarstva u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, odnosno pad nezaposlenosti, rast broja zaposlenih, investicija, prihoda i dobiti, odrazili su se i na stanje u obrtništvu. Nakon pet godina, zaustavljen je pad broja obrta, obrtnici se lakše odlučuju na investiranje i širenje svog obrta, a raste i broj mladih obrtnika. Tako se u obrtništvu osjeća bolja atmosfera, a očekuje se da će se stanje vratiti na brojke iz 2009. godine, kada je obrtništvo imalo
bolje rezultate.

„Meni je zbilja pravo zadovoljstvo danas ovdje potpisati ovaj sporazum kojim se nastavlja dugogodišnja suradnja Bjelovarsko-bilogorske županije i naše Obrtničke komore. Sufinanciranje i pomoć koje nam pruža Županija mi  izravno pretačemo našim obrtnicima. Ove godine smo, nakon pauze koja je nastala usred poremećaja financiranja od prošle Vlade, ponovno sufinancirali nastup obrtnika na sajmovima, sufinanciramo edukacije za obrtnike i ovo je danas svakako velika pomoć. Ono što je potrebno reći je da je župan Bajs bio jedan od prvih ljudi koji je prepoznao važnost mikro i malih poduzetnika i obrtnika. Ta suradnja je ostala neprekinuta i kada je bio župan i kada je bio ministar. Zato vam hvala župane i mislim da će suradnja biti još bolja.“, rekao je Grgić.

„Kada govorimo o gospodarstvu naše županije, možemo podcrtati činjenicu da su brojke koje prate županijsko gospodarstvo od 2014. godine pa nadalje pozitivne. Županijsko gospodarstvo u zadnje tri godine ima znatno bolje brojke od hrvatskoga prosjeka, znatno bolje brojke od županija koje su oko nas i među županijama smo koje su najprije izašle iz krize. Sada imamo tisuću više zaposlenih u gospodarstvu, u odnosu od prije tri godine, imamo i veliko povećanje prihoda u ukupnosti gospodarstva. Ali imamo i velika ulaganja u gospodarstvo, posebno u proizvodne pogone. Znam da te dobre brojke ukupnog gospodarstva ne djeluju u ukupnosti obrtništva. Međutim, prvi puta ove godine se ti pozitivni trendovi jasno vide i na obrtništvu kroz broj obrtnika i kroz činjenicu da obrtnici postaju sve značajniji dio ukupnosti gospodarstva. Očekujemo da tako bude i dalje. Nadam se da ćemo u 2017. godini surađivati na još bolji i kvalitetniji način.“, zaključio je župan Bajs. Nakon potpisivanja Sporazuma, župan Bajs sa suradnicima sudjelovao je i na 7. redovnoj sjednici skupštine Obrtničke komore Bjelovarsko-bilogorske županije.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a