• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Studeni
30

POTPISAN UGOVOR O KREDITIRANJU PROJEKTA GRADNJE NOVE ZGRADE OPĆE BOLNICE BJELOVAR

Predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb Božo Prka i zamjenik ravnatelja Opće bolnice Bjelovar Davor Malčić, uz prisustvo bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa, potpisali su Ugovor o kreditiranju gradnje nove zgrade Opće bolnice Bjelovar, vrijedan 90 milijuna kuna.

Potpisom ovog Ugovora zatvorena je financijska konstrukcija za gradnju nove zgrade Opće bolnice Bjelovar i time postignut zadnji formalni preduvjet koji imamo kao obvezu iz Ugovora potpisanog s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Izvršenjem te obveze sada može početi raspisivanje predviđenih natječaja.

Privredna banka Zagreb ponudila je najbolje uvjete kreditiranja s kamatnom stopom od 2,5% na ugovor u kunama, a predviđena otplata kredita kreće 2021. godine završetkom izgradnje nove zgrade Opće bolnice Bjelovar.


Potpisivanje današnjeg Ugovora preduvjet je za provođenje daljnjih aktivnosti koje će krenuti raspisivanjem natječaja za voditelja projekta, natječaja za preprojektiranje, odnosno izmjene i dopune tehničke dokumentacije, i nakon toga konačnog natječaja za izvođača radova za gradnju nove bolnice u Bjelovaru.

Podsjetimo, Ministarstvo zdravstva dalo je suglasnost na cijeli projekt izgradnje nove zgrade bjelovarske bolnice u ukupnom iznosu od 160 milijuna kuna, a samim time i za povlačenje 70 milijuna kuna europskog novca.

Stoga je Županijska skupština dala suglasnost Općoj bolnici za zaduživanje, čime su ispunjeni svi uvjeti za dobivanje europskih sredstava. Nakon toga ravnatelj Opće bolnice Bjelovar Ali Allouch i ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac potpisali su ugovore o dodjeli 70 milijuna kuna bespovratnih sredstava za projekte "Poboljšanje pristupa hitnoj zdravstvenoj zaštiti u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji" te "Poboljšanje pristupa dnevnoj bolnici u Općoj bolnici Bjelovar", koji će omogućiti gradnju nove zgrade OB Bjelovar.

Projekt je to koji je od iznimne važnosti za zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije, ali i šire, budući da pacijenti dolaze i iz drugih županija. Tako će nova zgrada Opće bolnice Bjelovar omogućiti objedinjenje svih kirurških djelatnosti s pratećim sadržajima te modernu novu dnevnu bolnicu i uvelike poboljšati uvjete liječenja za oko 130 tisuća osiguranika koji svoju zdravstvenu zaštitu ostvaruju u bjelovarskoj Općoj bolnici. Ne treba ni posebno isticati što će to sve značiti za zaposlenike bjelovarske bolnice koji će imati mogućnost rada u novoj bolnici, modernog tipa prilagođenoj standardu 21. stoljeća.

„Nakon potpisa ovog Ugovora kroz otprilike dva tjedna krećemo s prvim natječajima koji će biti vezani uz odabir onoga tko će nadzirati cjelokupni projekt. Također ćemo ući u izmjene i dopune građevne dozvole za što imamo predviđena sredstva, a nakon toga očekujemo raspisivanje natječaja za građevinske radove. Mi smo odgovorni za nivo zdravstvenog standarda u županiji. Nakon što smo uložili značajna sredstva u primarnu zdravstvenu zaštitu, sada radimo na podizanju ukupnog zdravstvenog standarda za naše stanovnike, što ponekad odlučuje i o tome da li će netko ostati ovdje živjeti. Također, poboljšavamo uvjete rada za naše zdravstveno osoblje. U bolnici paviljonskog tipa, koja ima zgrade rađene kroz protekla tri stoljeća, nikakva dogradnja ne može riješiti problem dotrajalosti i nefunkcionalnosti zgrada. To je podržalo i resorno Ministarstvo i Vlada Republike Hrvatske“, rekao je župan Damir Bajs.

„Župan nas je svojim nastupom uvjerio u projekt i siguran sam da će on imati svoju veliku vrijednost za ovu županiju i čitav kraj. Sretni smo što smo uspjeli omogućiti ovaj projekt i ostvariti kredit koji je prilagođen onome što se njime omogućava, pa tako kreće kasnije na naplatu i ima povoljnu kamatu. Želim vam svima uspjeh, a vjerujemo da ćete uspjeti jer imate župana koji je pratio realizaciju projekta od samog začetka do ove faze i to u tolikoj mjeri da nitko od nas tome nije dosad svjedočio u svojoj praksi“, istaknuo je predsjednik Uprave PBZ-a Božo Prka.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a