• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2014.
Listopad
28

POTPISIVANJE SPORAZUMA O FINANCIJSKOJ POMOĆI BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE ŽUPI PRESVETOG TROJSTVA

Župan Damir Bajs i župnik župe Presvetog Trojstva vlč. Marko Ocvirek potpisali su Sporazum o financijskoj pomoći Bjelovarsko-bilogorske županije za potrebe župe Presvetog Trojstvo iz Velikog Trojstva. Spomenuta župa prijavila je svoj projekt obnove orgulja u župnoj crkvi na Javni poziv Bjelovarsko-bilogorske županije za Javne potrebe u kulturi i dobila trideset tisuća kuna.

Župnik župe Presvetog Trojstva iz Velikog Trojstva Marko Ocvirek zahvalio je Županiji na dobroj suradnji, kao i Općini, ali i biskupiji. Dobra suradnja ide na dobrobit svih župljana i Župe što se tiče i duhovne, ali i financijske podrške, istaknuo je župnik Ocvirek.

Bjelovarsko-bilogorska županija ove je godine u svom proračunu putem Javnih potreba u kulturi osigurala preko milijun kuna. Naravno to nije sve. Mi ćemo i s niza drugih stavaka proračuna osigurati dopunska sredstva, ali ovo je nešto što je ključno i temeljno. Sve to činimo kako bi povijesne vrijednosti našeg kraja ostale očuvane, rekao je prilikom potpisivanja Sporazuma župan Damir Bajs.

Da su orgulje u župnoj crkvi u Velikom Trojstvu od velikog značaja potvrđuje i podatak da se radi o orguljama slovenskog graditelja Josipa Otonića iz 1802 godine. Vrijednost im daje i činjenica kako su to najveće sačuvane orgulje tog graditelja u Hrvatskoj uopće. Nažalost, one trenutno nisu u sviranom stanju i zahvaljući financijskoj potpori Bjelovarsko-bilogorske županije to će se promijeniti.

Hrvatska kulturna baština dio je identiteta jednoga naroda, pa tako i našeg kraja, pa je stoga očuvanje baštine i očuvanje identiteta naroda. Znamo svi da su vremena teška i da ono što je najpotrebnije teško je očekivati da će se izdvojiti. Ali kulturna baština o kojoj mi sada govorimo, osobito kulturna u sakralnim objektima uglavnom je čuvana brigom i marom vrijednih ljudi koji su znali odvajati u teškim vremenima za ono što je naše, istaknuo je biskup Bjelovarsko-križevačke biskupije monisnjor Vjekoslav Huzjak.

Nakon potpisivanja Sporazuma o financijskoj pomoći Bjelovarsko-bilogorske županije župi Presvetog Trojstva župan Damir Bajs i monsinjor Vjekoslav Huzjak u pratnji domaćina obišli su crkvu Presvetog Trojstva i iz prve ruke se uvjerili u kakvom su stanju orgulje.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a