• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Travanj
17

POTPORA OBRTNIČKOJ KOMORI I OBRTNICIMA BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE

Bjelovarsko-bilogorska županija ove godine za svoje obrtnike izdvojit će sto i dvadeset tisuća kuna iz svog proračuna temeljeno na potpisanom Sporazumu o sufinanciranju projekata i aktivnosti Obrtničke komore kojeg su potpisali župan Damir Bajs i predsjednik Obrtničke komore BBŽ Goran Grgić.

Time Bjelovarsko-bilogorska županija omogućava očuvanje i promociju obrtništva, te potiče unapređenje i konkurentnost svojih obrtnika na tržištu Republike Hrvatske i Europske unije.
Podsjetimo, županijsko gospodarstvo od 2014. godine ima trend rasta, ali i znatno bolje brojke od hrvatskog prosjeka. Osim pada broja nezaposlenih, i više zaposlenih u gospodarstvu, Bjelovarsko-bilogorska županija bilježi i povećanje prihoda, dobiti, te ulaganja u gospodarstvo, posebno u proizvodne pogone. Pozitivni rezultati u gospodarstvu odrazili su se i na samo obrtništvo.

Bjelovarsko-bilogorska županija trenutno broji 1058 obrta, što je za 12 obrta više u odnosu na godinu ranije. Time se lagano nastavlja trend rasta obrta na području naše županije.
Uz potpisani Sporazum Bjelovarsko-bilogorska županija ove godine uvela je i sedam novih mjera za potpore gospodarstvenicima i obrtnicima našega kraja - novih mjera u ovogodišnjem proračunu vrijednih preko dva milijuna kuna, a neke od njih namijenjene su isključivo obrtnicima.

Jedna od većih potpora obrtnicima je mjera „Sufinanciranje dokumentacije za prijavu obrtnika na EU fondove“, vrijedna 500.000,00 kuna. Želja je Bjelovarsko-bilogorske županije  da i obrtništvo u punom zamahu krene prema naprijed, a jedan od načina su zasigurno europski, ali i nacionalni fondovi.

Također, obrtnicima je na raspolaganju i mjera „Financiranje razvoja obrtništva“ i to u iznosu od 100.000,00 kuna. Iako se obrtništvo oporavlja i raste broj zaposlenih kod obrtnika, Županija će svoje obrtnike dodatno motivirati sufinanciranjem otvaranja novih obrta koji bi se bavili izradom tradicijskih proizvoda ili usluga. Kao i dosada, dio sredstava bit će namijenjen i za sufinanciranje Hrvatske obrtničke komore i njihove programe.
„Poticanje certificiranja i uvođenja sustava kvalitete kod gospodarskih subjekata“ je mjera koja će pomoći mikro i malim tvrtkama i obrtima za uvođenje sustava kvalitete u njihovo poslovanje. Riječ je o mjeri za koju je predviđen iznos od 100.000,00 kuna.

„Našli smo se danas povodom jedne lijepe prilike nastavka dugogodišnje dobre suradnje Bjelovarsko-bilogorske županije i ove Obrtničke komore. Potpisat ćemo ugovor o sufinanciranju kojim će našim obrtnicima biti omogućeno sufinanciranje nastupa na sajmu, edukativni projekti i sve ono što inače bez ovih sredstava iz samo naših sredstava ne bih bilo moguće. Obzirom da se to nastavlja već nekoliko godina to je posebno dobro što mi možemo i unaprijed računati na potporu Županije. Vidjeli ste svi ovih dana u medijima da je Županija otišla i korak dalje, predvidjela još neke mjere za obrtnike, ali je sigurno ovo činjenica da je to nekakva baza koja je pred dosta godina krenula. Mene veseli što se to iz godine u godinu nadograđuje. Vidjeli ste da smo prošle godine suradnjom između Županije i HGK uspjeli neke konkretne čak poslove osigurati za naše obrtnike i čini mi se da na taj način zajedno priznajemo važnost obrtništva u ovoj sredini jednog specifičnog načina poslovanja“, naglasio je predsjednik Obrtničke komore BBŽ Goran Grgić prilikom potpisivanja Sporazuma.

„Kada govorimo o gospodarstvu, nezaobilazno je da gospodarstvo ne čine samo veliki gospodarstvenici, veliki sistemi, nego i obrtnici koji mogu imati samo jednog zaposlenog, a mogu imati i puno više od toga. Naše obrtništvo na području županije nažalost dijeli sudbinu ukupnosti u Hrvatskoj i kada je bilo problema i kada su stvari počele ići u negativne crvene brojke, one su reagirale prvo na smanjenje obrtnika. Uz ovaj Sporazum mi smo pripremili i nove mjere potpore u našem proračunu za ovu godinu i time smo napravili  jedan iskorak prema obrtništvu i ja zahvaljujem gosp. Grgiću i svima u komori koji su na tome radili. Zahvaljujem se i građevinskom sektoru, da u trenutku kada je Županija dobila značajan broj ugovora za obnovu naših škola i zdravstvenih objekata, da su se obrtnici aktivno uključili u to“, rekao je župan Bajs u Obrtničkoj komori.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a