• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Srpanj
6

POVRATAK HRVATSKE RADIOTELEVIZIJE U BJELOVARSKO-BILOGORSKU ŽUPANIJU

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i v.d. Glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Siniša Kovačić potpisali su ugovor o zakupu poslovnog prostora od strane HRT-a, a koji je u vlasništvu Bjelovarsko-bilogorske županije, za potrebe dopisništva HRT-a u gradu Bjelovaru. Naime, Hrvatska radiotelevizija javila se na Javni poziv Bjelovarsko-bilogorske županije i ostvarila pravo najma prostora za potrebe svog dopisništva na adresi Trg Eugena Kvaternika 13, inače, prostora u vlasništvu Bjelovarsko-bilogorske županije.

Time se u našu županiju vraća Hrvatska radiotelevizija s dopisništvom za rad koji je ugašen prije gotovo dvije godine. Zalaganja župana Bajsa da se  HRT vrati tako su urodila plodom, a samim time i ovaj dio Hrvatske dobit će adekvatno medijsko praćenje od strane javne televizije, jer podsjetimo, od Čakovca do Osijeka Hrvatska radiotelevizija nema ni jedno dopisništvo ni centar HRT-a.

Ugovor o korištenju prostora potpisan je na pet godina, a djelatnicima HRT-a bit će na raspolaganju gotovo 135 četvornih metara prostora u samom centru grada Bjelovara. Time se Hrvatska radiotelevizija vraća u Bjelovar, grad gdje su bili prisutni dvadesetak godina sve do studenog 2014. godine, kada se studio ugasio. Zapošljavao je tada 23 djelatnika i bio jako televizijsko sjedište koje je pokrivalo ne samo Bjelovarsko-bilogorsku županiju, već i okolne. Napomenimo, kako danas s područja Bjelovarsko-bilogorske županije od strane HRT-a izvještavaju tri videonovinara, a službeni prostor za rad nemaju. 

Potpisom ovoga ugovora Hrvatska radiotelevizija se vraća u našu županiju i ovaj dio Hrvatske, ali time se ostvaruje i najava vršitelja dužnosti HRT-a gospodina Siniše Kovačića da će se to dogoditi. Što se osobno mene kao župana tiče, drago mi je što smo mogli pomoći da se taj cilj ostvari otvaranjem pretpostavki kroz davanje prostora u zakup. No, kada govorimo o našoj županiji Centar HRT izrastao je iz ratnih vremena i funkcionirao je 23 godina na zadovoljstvo, ne samo našeg dijela županije, već  i drugih područja. On je ukinut prije godinu i pol, a mi smo bili protiv te odluke. S prošlim ravnateljem bili smo u potpuno različitoj poziciji, on je rekao da se radi o uštedama i stvarima koje bi trebale doprinijeti racionalizaciji HRT-a, ali bez utjecaja na onu osnovnu funkciju, a to je javni servis. Mi smo smatrali da tome nije tako i vrijeme je pokazalo da smo bili u pravu. Ovime se vraćaju preduvjeti za povratak dopisništva, a nadamo se i povratak studija za dvije, tri godine, no kako god bilo ovo je značajan trenutak. Gospodin Kovačić rekao je u niz navrata da HRT mora biti u svim područjima Hrvatske, a postoje samo dva centra na kontinentu, što je premalo. Ja zahvaljujem na razumijevanju i razmišljanju da HRT mora biti javni servis, a to može biti samo kada ima ljude na terenu. Što se nas tiče prostor je osiguran i potpisom ovog ugovora mi ćemo ga predati HRT-u, rekao je župan Damir Bajs.

Drago nam je da smo ovdje jer jedna od temeljnih snaga i prednosti HRT-a trebaju biti dopisništva. Na tom tragu držimo se dane riječi, držimo se naših poslovno programskih odluka prema kojima vraćamo dopisništva diljem Hrvatske. Smatramo da su dopisništva naša snaga koja će vratiti HRT u formu, da budemo u funkciji javnog medija i javnog servisa i da ravnomjerno, pravodobno izvijestimo o svim događajima koji su važni za naše građane, u konačnici naše korisnike. Ovako brzo smo u Bjelovaru zato što su vaši političari bili najaktivniji i najbrži. Kada sam preuzeo dužnost, mislim da nije prošlo ni 24 sata od dopisa vašeg župana i gradonačelnika, te posjete saborskih zastupnika s ovog područja, s ciljem da se HRT vrati u Bjelovar. Najuporniji i najizravniji bio je upravo gospodin Bajs, uspjeli smo uspostaviti partnerski odnos i ja mu se na tome zahvaljujem. Sada je sve na nama, na našoj Tehnologiji koja će u razumnom i realnom roku osposobiti prostorije koje imamo u najmu i nadam se da ćemo se uskoro vrlo brzo javiti uživo iz Bjelovara. Zahvaljujem se Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i nadam se da ćemo vas ubrzo pozvati na svečano otvorenje, izjavio je Siniša Kovačić.

Meni je izuzetno drago što se ponovo vraćamo u Bjelovar. Prednost HRT-a u odnosu na druge dvije televizije s nacionalnom koncesijom, opet može zasjati u punom sjaju. Bjelovarski televizijski centar će ponovo biti na onim snagama i u sedlu, u kojem je bio do prije nekog vremena, kada je jednom nepotrebno ukinut. Nadam se da će kolege sada imati bolje uvjete i da će što više gledateljima približiti televiziju svakodnevnim događanjima i zbivanjima ispred njihovog praga. Na taj način najbolje potvrđujemo definiciju što je javni servis, zaključila je Katja Kušec, rukovoditeljica HRT centara.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a