• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2014.
Studeni
7

PREDSJEDNIK ZASTUPNIČKOG DOMA PARLAMENTA ČEŠKE REPUBLIKE NJ.E. JAN HAMĀČEK U BBŽ

Predsjednik Zastupničkog doma Parlamenta Češke Republike Jan Hamáček boravio je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Tijekom svog posjeta obišao je područje Grada Grubišnog Polja i Grada Daruvara.

U gradu Daruvaru uz domaćina gradonačelnika Dalibora Rohlika predsjednika Zastupničkog doma Parlamenta Češke Republike Jana Hamáčeka dočekao je i bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs. Tom prilikom održan je i sastanak u daruvarskoj gradskoj vijećnici gdje je još jednom ponovljeno kako su odnosi Republike Hrvatske i Republike Češke izvrsni i prijateljski. Posebice se to odnosi na Bjelovarsko-bilogorsku županiju u kojoj živi najviše predstavnika češke nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj. Stoga i ne čudi posjet predsjednika Zastupničkog doma Parlamenta Češke Republike Jana Hamáčeka upravo tom kraju.

Daruvar je zaista jedan lijep kraj. Nije ni čudo što je dobio toliko priznanja za ljepotu Grada i za kvalitetu života u njemu. Po prvi puta sam u Daruvaru, ali nadam se da ću se još koji put vratiti, istakao je Hamáček prilikom posjeta Daruvaru i  naglasio važnu ulogu češke manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Češkoj kao snažnu poveznicu suradnje u odnosima dviju država. Na sastanku sam čuo od gospodina župana da već imaju potpisanu suradnju s Plzenskom regijom koja je prvo lijepa, a potom i kolijekvka industrije Češke. Sigurno je tu velika prilika za suradnju, rekao je Hamáček.

Složio se tim i bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs istaknuvši kako već postoji dobra suradnja na polju školstva, kulture i sporta. Ono što mi želimo je više suradnje na gospodarskom polju. Ovog trenutka Županija ima potpisan Sporazum o suradnji s Plzenskim krajem i to je naš partner u Europi. Da, to je jedan od najvećih industrijskih regija u Češkoj, odmah iza samoga Praga i želimo zapravo intenzivirati taj odnos. Vjerujem kako ćemo uskoro imati susrete gospodarstvenika naših i njihovih gdje postoji mogućnost suradnje na gospodarskim poljima. Već postojeći kontakti moraju se produbiti. Ako ćemo dobiti potporu češkog Parlamenta i češke Vlade to će sigurno biti plus za sve nas, zaključio je župan Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a