• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Veljača
25

PREDSTAVLJEN FOND MLADIH UZGON

Župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs sa suradnicima, prisustvovao je predstavljanju Fonda mladih UZGON, zaklade Zamah.

Kreativni fond mladih UZGON je inovativni, održivi model financiranja projekata mladih u lokalnim zajednicama koji omogućuje edukaciju svih dionika. Putem ovog fonda mladi će predstavljati i rješavati probleme koje ih muče u njihovoj zajednici.

Radi se o jedinstvenom fondu jer se postavlja da fond djeluje lokalno. To znači da s tog područja mladi mogu kreirati fond, reći koje probleme žele rješavati i na kraju kroz različite organizacije mogu sudjelovati u apliciranju sredstava koji će fond raspisati u natječaju. Govorimo o ukupnim sredstvima od 270 000 kuna koje zaklada Zamah stavlja u fond za tri županije, rekao je upravitelj zaklade Zamah Drago Vručinić.

U osnivanje Fonda UZGON uključeni su građani, lokalna i regionalna samouprava te poslovni sektor, a provodit će se na području tri županije Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke te na području Grada Zagreba.  U svakoj od navedenih županija bit će postavljeno tijelo Savjet fonda UZGON koji će za ulogu imati jačanje fonda, njihovo predstavljanje u javnosti, pomoć u prikupljanju financijskih sredstava te organiziranje javnih skupova u lokalnim zajednicama.

Mi smo razgovarali sa Savjetom mladih Bjelovarsko-bilogorske županije i postoje tri najvažnija elementa kod mladih. Prvo je želja da budu informirani uz sve segmente društva. Druga strana je naklonjena obrazovanju. Oni žele sve mogućnosti obrazovanja, bilo kroz redoviti školski sistem ili kroz razmjenu naših učenika i studenata. Treće pitanje je mogućnost iskaza potrebe mladih u slobodnom vremenu. Mene veseli da oni vide da postoji potreba organizacije svih ovih aktivnosti, bilo kroz udruge, klubove ili prostore, gdje se oni mogu nalaziti što je uobičajeno u Europskoj uniji. Mladi će biti u prilici da utvrđuju uvjete pod kojim će se davati sredstva, a dio njih će moći i potraživati sredstva, rekao je župan Bajs.

Natječaj će biti usmjeren organizacijama mladih koji će se prijavljivati za financijsku podršku projektima u lokalnim zajednicama. Dio sredstava koji je namijenjen za pružanje financijske podrške putem javnog natječaja osigurat će se iz sredstava projekta, dok bi drugi dio sredstava prijavitelji trebali osigurati iz lokalnih izvora.

Ne znam na što mladi mogu aplicirati, jer odgovor je kod mladih. Pitat ćemo Savjet fonda Bjelovarsko-bilogorske županije što misli što je problematika mladih u županiji koje bi trebali odrediti prioritete. Uloga zaklade Zamah je da transparentno vodi fond i procese i da se sve odvija u duhu kako je fond zamišljen, zaključio je Vručinić.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a