• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2012.
Studeni
16

PREDSTAVLJENA NOVA ZBIRKA „FOKLORNE GLAZBE BILOGORE“ ZVONIMIRA LOVRENČEVIĆA

U suradnji Instituta za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba, Bjelovarsko – bilogorske županije i Zajednice kulturno umjetničkih udruga Bjelovarsko – bilogorske županije, izdana je nova zbirka „ Folklorna glazba Bilogore“.

 

Nova je zbirka nastala na temelju prve, koja je pod istim nazivom tiskana 1994. godine, no s puno više građe. Za to su se pobrinuli akademik Jerko Bezić i dr.sc. Irena Miholić, koja nakon smrti akademika Bazića nastavila njegovo djelo o folklornoj glazbi Bilogore.  Zvonimir Lovrenčević - Kvaka, Dobri duh Bilogore kako su ga nazivali, živio i radio kao učitelj na prostoru Bilogore, zapažao, bilježio i sakupljao etnografsko blago Bilogore i okolnih krajeva. Osamdesetih godina započinje njegova suradnja s akademikom Bezićem, a rezultat je Zbirka s oko pet stotina napjeva. Nakon Lovrenčevićeve smrti 1990. godine, njegovu građu akademik Bezić odlučuje ponovno objaviti u proširenom obliku. U toj nakani, prekinula ga je smrt no izradu zbirke nastavlja dr. sc. Irena Miholić.  Završena zbirka, u organizaciji Bjelovarsko – bilogorske županije i Zajednice kulturno umjetničkih udruga, predstavljena je javnosti i kulturnoj publici Bjelovarsko – bilogorske županije, a predstavili su je ravnatelj Instituta za etnologiju i folkloristiku dr. sc. Tvrtko Zebec i dr.sc. Irena Miholić, te Gordana Marta Matunci koja je napisala predgovor za Zbirku i sudjelovala u njezinu stvaranju.  Župan Miroslav Čačija tom je prilikom naglasio važnost i spremnost Županije da podrži sve projekte kojima će se kulturna baština i običaji ovoga kraja sačuvati i predati novim naraštajima, koji će sačuvati nacionalni identitet i obilježja života ovoga dijela Hrvatske. Gordana Matunci istaknula je neprocjenjivosti bogate ostavštine Zvonimira Lovrenčevića, koji je vozeći se biciklom po selima Bilogore, sakupljao stare napjeve, zrnca narodne mudrosti i bio pravi poznavatelj duše naše Bilogore, Podravine, Moslavine i bližeg dijela Slavonije. Za sakupljene zapise u Kvakovoj „Folklornoj glazbi Bilogore“ kaže da su kolo dobrohotne ljubavi, raznovrsnosti i sličnosti, inačica bez inata, radosti rada i reda, vjere i poštovanja pravih vrijednosti  koje će izravnati puteve nesloge i nepravde. Slučajno ili ne, predstavljanje Zbirke Zvonimira Lovrekovića bilo je na dan kada su hrvatski generali Gotovina i Markač pred Haškim sudom oslobođeni optužbe, što je razgalilo sve koji na bilo koji način sudjeluju i pridonose očuvanju i izgradnji nacionalnog identiteta Hrvatske. Irena Miholić, pozvala je sve da kad god budu u prilici pročitaju naše stare bilogorske napjeve, jer osim što su svjedočanstvo o životu naših predaka, puni su duha i veselja kojega u današnjoj svakodnevnici sve manje.  
Bilogorske napjeve na predstavljanju Zbirke izveli su Voklani sastav KUU Nova Rača, ženski voklani sastav KUD „Sloga“ Mikleuš i vokalni sastav „Lijepa Mare“ KUD Veliko Trojstvo.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a