• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2014.
Studeni
13

PREDSTAVNICI ČEŠKE OBECI BJELOVAR KOD ŽUPANA BAJSA

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima primio je predstavnike bjelovarske Češke obeci koji su ga upoznali sa svojim radom, ali i najavili nadolazeću Večer nacionalnih manjina koja će se ove godine održati 29. studenog.

Pred nama je Večer nacionalnih manjina. To je projekt koji se dešava u Bjelovaru, ali i projekt koji je vezan uz Češku obec koja je jedan od vodećih organizatora tog događanja. Moram reći da to nadilazi županijsku ravan i događa se na nacionalnoj razini. Međutim, istaknuo bih zadovoljstvo aktivnošću i radom Češke obeci Bjelovar koje ona provodi iz tjedna u tjedan tijekom svih ovih godina. Češka obec dio je kulture našeg kraja, doprinosi građanskim vrijednostima, te predstavlja naš kraj u Hrvatskoj i inozemstvu, istaknuo je župan Bajs, te naglasio kako Bjelovarsko-bilogorska županija puno ulaže u nacionalne manjine budući kako je riječ o županiji u kojoj su nazočne sve nacionalne manjine naznačene u Ustavu Republike Hrvatske.

Miruška Lončar predsjednica Češke obeci Bjelovar istaknula je kako je pred njima dosta posla, što potvrđuju planovi za naredno razdoblje.

Mi u Češkoj obeci radimo i odazivamo se na sve manifestacije. Tako smo ove godine imali čak 80 nastupa. Ipak naši najvažniji programi su Dani češke kulture i Večer nacionalnih manjina. No, osim što radimo na kulturi, aktivni smo i na drugim područjima, pa tako radimo na obnovi našeg doma, te sudjelujemo u raznim humanitarnima akcijama, istaknula je Miruška Lončar.

Što se tiče ovogodišnjih, osmih po redu, Večeri nacionalnih manjina na njima će sudjelovati 12 društava sa čak 400 izvođača. Svi oni rado se odazivaju budući da na bjelovarskoj Večeri nacionalnih manjina uvijek vlada toplo ozračje, čulo se na prijemu kod župana Bajsa. To i ne čudi jer Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorska županija multikulturalna su sredina u kojima manjine i većinski narod žive u skladu i nadopunjuju jedini drugima tradiciju i kulturu.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a