• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2015.
Listopad
30

PREKO MILIJUN EURA ULAGANJA U NOVU PROIZVODNU HALU I STROJEVE TVRTKE NAVALIS

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs posjetio je uspješnu tvrtku Navalis koja već nekoliko godina posluje na području Bjelovarsko-bilogorske županije, točnije u mjestu Pavljevine na području općine Ivanska. Ta tvrtka koja je do sada imala svoje sjedište u Splitu, seli sjedište na područje Bjelovarsko-bilogorske županije. Nije to slučajna odluka već povoljna poduzetnička i investicijska klima koja se nudi gospodarstvenicima i poduzetnicima koji rade i ulažu na području Bjelovarsko-bilogorske županije.

Naime, kao glavni razlog preseljenja sjedišta tvrtke u Bjelovarsko-bilogorsku županiju u Navalisu navode daleko veće razumijevanje i profesionalniji pristup nadležnih županijskih institucija prema poduzetnicima. Posebno se to pokazalo kažu u ishođenju potrebne dokumentacije koja je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji tekla daleko brže nego u Dalmaciji. Potrebnu dokumentaciju za svoj rad u našoj Županiji dobili su u svega tjedan dana, a planirani radovi i ulaganja u toj tvrtci u punom su jeku.

Uz postojeće dvije proizvodne hale u Paljevinama u Navalisu planiraju uložiti preko milijun eura u novu proizvodnu halu i strojeve, a ovisno o dinamici ugovaranja novih poslova otvarat će se i nova radna mjesta. Također, u toj tvrtci planiraju i gradnju prototipa radnog broda, čiji bi se probni rad trebao odvijati na jednom od ribnjaka na području Bjelovarsko-bilogorske županije.

Inače, tvrtka Navalis specijalizirana je za projektiranje i inženjering u brodogradnji. Osnovna djelatnost tvrtke proširena je 2007. godine proizvodnim pogonom čeličnih i aluminijskih konstrukcija u Paljevinama gdje raspolažu s 2 proizvodne hale ukupne površine 2 800 četvornih metara u  kojima radi tridesetak djelatnika. Tvrtka je u stopostotnom hrvatskom vlasništvu, a 95% njihovih proizvoda i usluga do sada je bilo namijenjeno izvozu i tržištu Europske unije.

Još jedna je to uspješna tvrtka koja posluje na području Bjelovarsko-bilogorske županije čiji poslovni rezultati daju svoj obol rastu županijskog gospodarstva. Naime, nakon šest godina stagniranja gospodarstvo Bjelovarsko-bilogorske županije bilježi rast dobiti, prihoda, ulaganja i što je najvažnije zaposlenosti. Primjerice, lani je u gospodarstvu radilo 500 ljudi više u odnosu na godinu ranije, a pozitivan trend se nastavlja i u ovoj godini.

Bjelovarsko-bilogorska županija partner je i potpora svima onima koji ostvaruju svoje poduzetničke planove na ovom području, a u prilog tomu kako što je vidljivo i na primjeru tvrtke Navalis ide i ažurnost županijskih službi.

Planovi su nastaviti već započetu proizvodnju, proširiti je na neke druge tehnologije i djelatnosti s kojima se još nismo bavili. Vjerojatno ćemo udvostručiti postojeće kapacitete i vidjeti što će biti dalje. Prvo ulaganje od 5 milijuna kuna možda nije veliko, ali je za nas značajno. Trenutno imamo 36 zaposlenih, a u sljedećih godinu dana planiramo zaposliti barem petnaest ljudi. Mi se bavimo izradom cjevarije za nizozemsko brodogradilište i izradom željeznih konstrukcija raznih profila. Cilj nam je stvoriti svoj proizvod koji bi distribuirali svuda po svijetu, a to je stroj za kopanje kanala i čišćenje vodnih putova. Trenutno radimo isključivo za izvoz, ali cilj nam je raditi i za hrvatsko tržište. Sjedište selimo jer očekujemo da će dio naše tvrtke narasti tako da će potreba biti veća ovdje nego u našem trenutnom sjedištu u Splitu. Lokalna uprava ovdje je fleksibilnija, istaknuo je direktor Navalisa Nenad Sušanj.

U sljedeće dvije godine u županiji očekujemo velike investicije u gospodarstvu. To su najavili naši poduzetnici, imamo najave za velike investicije, veće i od 40 milijuna eura, ali i neke manje. Sveukupno one trebaju doprinijeti da naš kraj dobije jedan veliki boom u narednom razdoblju. Tvrtka Navalis planira investiciju ovdje u Ivanskoj. Moram naglasiti da oni već niz godina rade kod nas, ali stjecajem okolnosti planiraju povećati proizvodnju. Kada smo mi čuli za to, bili smo im na usluzi, jer smatramo da moramo biti partneri našim poduzetnicima. Osim što smo ishodili građevinsku dozvolu u rekordnom roku i porazgovarali o svim potrebama koje ima tvrtka, uz ovu investiciju u proizvodnju će dovesti nova radna mjesta i dići će je na novu razinu. Proizvodnja je to koja je planirana za izvoz, ali proširenjem ponude bit će ponuda i za hrvatsko tržište. Mene veseli da je temeljem ukupnosti svih tih aktivnosti tvrtka u ovom trenutku u prijedlogu promjene sjedišta, što znači da ćemo imati i nove poduzetnike s našeg kraja, ne samo u pogonu već i u upravi, istaknuo je župan Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a