• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2010.
Veljača
24

Pripreme i najava otvorenja Probacijskog ureda u Bjelovaru

Ravnatelj Uprave za probaciju Miroslav Mihoci, župan Miroslav Čačija, zamjenik gradonačelnika Bjelovara Ante Topalović i britanski partneri, savjetnici za uvođenje probacije u Hrvatskoj, David Parry i Lindsay Craford, te voditeljica Projekta Vesna Babić, obišli su prostor u kojem će biti Ured za probaciju u Bjelovaru u Ulici Petra Zrinskog u Bjelovaru.

            Ured u Bjelovaru pokrivat će područje Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke i Virovitičko-podravske županije, a zapošljavat će četiri službenika. Početak rada Ureda predviđa se u rujnu ove godine.
            Uspostava sustava probacije jedna je od mjera akcijskog plana za unaprjeđenje zatvorskog sustava RH. Potreba za ustrojavanjem sustava probacije utvrđena je u postupku usklađivanja kaznenog zakonodavstva Republike Hrvatske s pravnom stečevinom Europske unije pri čemu se posebno može istaknuti suradnja s nacionalnom probacijskom službom Velike Britanije kroz iskustvenu i stručnu pomoć na uspostavi i implementaciji sustava probacije. Uvođenjem sustava probacije smanjuje se potreba za smještajnim kapacitetima, osiguravaju se zakonske pretpostavke bolje zaštite društvene zajednice, smanjuje se rizik od recidivizma te se uvodi zakonska regulacija pomoći žrtvi i obitelji žrtve.
            Uz Središnji ured u u Zagrebu Uprava za probaciju ustrojit će 12 ureda na području Hrvatske, a jedan od njih predviđen je u Bjelovaru.

Prema riječima ravnatelja Uprave za probaciju Miroslava Mihocija, predviđanja su da bi probacijski sustav mogao obuhvatiti 20 posto kažnjenika. Trenutačno ih je u hrvatskim zatvorima više od pet tisuća što je daleko više od propisanog smještajnog standarda.

 

BBŽ

 

BBŽ

 

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a