• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Kolovoz
24

PROGLAŠENJE ELEMENTARNE NEPOGODE OD SUŠE ZA 3 GRADA I 11 OPĆINA NA PODRUČJU BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs danas, 24. kolovoza, na zahtjev 3 Grada Daruvara, Čazme i Grubišnog Polja, te 11 Općina Dežanovac, Hercegovac, Kapela, Končanica, Nova Rača, Rovišće, Sirač, Štefanje, Velika Pisanica, Velika Trnovitica i Veliki Grđevac proglasio je elementarnu nepogodu od suše za navedene dijelove Bjelovarsko-bilogorske županije.

Naime, visoke temperature i izostanak padalina od 1. lipnja do 24. kolovoza 2017. godine prouzročilo je velike materijalne štete uslijed suše na poljoprivrednim površinama i ribnjacima.

Elementarnu nepogodu od suše bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs proglasio je u tvrtci „Ribnjačarstvo“ Končanica koje prema prvim procjenama ima štetu od 2.372.710,00 kuna. Naime, uslijed dugotrajno sušnog razdoblja i visokih temperatura došlo je do pomanjkanja vode u ribnjacima s mlađi i konzumnom ribom te do uginuća ribe. 
                                  
Podsjetimo, peta je ovo elementarna nepogoda koju je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs proglasio ove godine. Riječ je o 1 elementarnoj nepogodi od mraza, 1 od poplave, 2 od tuče i sada od suše.

Prva elementarna nepogoda proglašena je 17. svibnja zbog šteta nastalih uslijed mraza, kada su stradale voćarske kulture i to na području tri grada: Bjelovara, Daruvara i Grubišnog Polja, te sedam općina: Bereka, Kapele, Rovišća, Sirača, Štefanja, Dežanovca i Velikog Grđevca.

21. lipnja, župan Bajs proglasio je elementarnu nepogodu od poplave za područje Općine Kapela koje je stradalo uslijed jakih kiša i poplava posebice naselje Jabučeta.

Mjesec dana kasnije, točnije 21. srpnja, na zahtjev Grada Grubišnog Polja i Općina Berek, Ivanska i Nova Rača, župan Damir Bajs proglasio je elementarnu nepogodu od tuče kada su stradali poljoprivredni usjevi na području naše županije, te gospodarski objekti.

Također, 7. kolovoza župan Bajs proglasio je elementarnu nepogodu od tuče za područje općine Đulovac uslijed koje su stradale obiteljske kuće, gospodarski objekti te vinogradi, voćnjaci i ratarske kulture.

Za prve 2 elementarne nepogode utvrđen je konačni iznos šteta i to od mraza 13 milijuna kuna i od poplave na području Općine Kapela 20 tisuća kuna.

Za ostale 2 elementarne nepogodne od tuče prva procjena šteta iznosi gotovo 19 milijuna kuna.

„Na zahtjev Ribnjačarstva Konačanica mi smo promptno reagirali kao Općina i županu smo poslali zahtjev za proglašenje elementarne nepogode, jer ovo poduzeće je od vitalnog značenja za općinu. Nažalost, ova suša se neće odraziti samo ove godine već i sljedećih godina jer suša je za ribnjačarstvo vrlo pogubna. Iz te osnove zahvaljujemo županu i nadam se da ćemo i mi moći pomoći ovom poduzeću da nastavi raditi kako je i radilo dosada.“, rekao je načelnik Općine Končanica Zlatko Bakunić.

„U zadnjih tri-četiri mjeseca gotovo da i nemamo kiše, u srpnju je palo desetak litara što za ribnjake ne znači ništa. Također, Ilova je pala na najnižu razinu od 11cm na mjernoj postaji u Maslenjači. Mi vode nemamo, ni od padavina, niti od dotoka. Imamo četiri ribnjaka koji su potpuno suhi, a u drugim ribnjacima fali nam 60% radne vode, kako bi ribnjaci mogli normalno funkcionirati. Na sportskom ribnjaku nam je uginulo plemenite ribe i mi smo ovaj ribnjak dopumpali iz ribnjaka pored, koji smo žrtvovali tako da nemamo proizvodnju jednogodišnje mlađi, što će se odraziti za 3 godine jer uzgoj šarana je 3 godine. Stanje je katastrofalno, zasićenost vode algama, muljem, nečistoćama i kisika je na rubu općem opstanku ribe. Mi smo planirali 90 vagona proizvodnje, ali proizvodnja će biti po procjeni u srpnju 20% manje, ali će se ti gubici povećati jer riba danima ne jede. Konzum neće narasti očekivano, ali ni male ribe i ući ćemo u zimu s malim jednogodišnjakom i slabim dvogodišnjakom iza čega slijede veliki gubici i slabiji prirast. Mi ćemo tražiti otpis koncesije i fondove EU te se nadamo da će država imati razumijevanja. Zakup ribnjaka nije mala stavka, mi plaćamo 250 tisuća kuna godišnje, a s obzirom da nemamo ribnjake već livade smatram da je potrebno da nam se pomogne otpisom zakupnine. Što se tiče fondova Europske unije, smatramo da imamo jednake uvjete elementarne nepogode kao i kod požara, jer ovdje su višegodišnji gubici u pitanju.“, objasnila je direktorica Ribnjačarstva Končanica Nada Lukić Kolundžić.

„Ove godine od 1.6 do danas imamo situaciju visokih temperatura, što nije neuobičajeno za ovaj dio godine, ali izostanak padavina uzrokovao je probleme kod nekih poljoprivrednih kultura, a ne treba zaboraviti da slatkovodni ribnjaci, koji su najveći u Hrvatskoj, imaju velike štete. Očekujemo da će nakon proglašenja elementarne nepogode nešto i biti prihvaćeno, jer je Ministarstvo objavilo natječaj koji je vezan uz naknadu šteta od elementarnih nepogoda, pa za razliku od prošle godine, poljoprivrednici mogu očekivati veće naknade šteta. Štete će biti i na trajnim usjevima, ali baš na ribnjacima očekujemo velike štete. 60% manje padavina je dovelo do toga da će ukupni ciklus koji traje 3 godine, biti poremećen, a šteta samo za ovu godinu bit će oko 2,5 milijuna kuna.“, izjavio je župan Bajs prilikom obilaska ribnjaka.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a