• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2014.
Srpanj
14

PROGRAM POMOĆ U KUĆI U BJELOVARSKO-BILOGORSKOJ ŽUPANIJI SADA NEDOSTUPAN ZA 90 % DOSADAŠNJIH KORISNIKA


Pomoć u kući  je program koji je provođen i na području Bjelovarsko- bilogorske županije kroz kojeg je 1.800 naših sugrađana imalo pravo  i mogućnosti da im se pomogne u  organiziranju prehrane, kućanskih poslova, uređenju okućnice, samozbrinjavanju, osnovnoj zdravstvenoj skrbi kao i pomoć u ostvarivanju prava, te obavljanju raznih administrativnih poslova u institucijama kroz obilazak gernontodomaćice.
Program pomoć u kući prvenstveno je namijenjen našim sugrađanima   kojima je  prema procjeni centra za socijalnu skrb potrebna pomoć druge osobe i to onima koji nemaju pomoć obitelji i rodbine, koji nemaju sklopljen ugovor o doživotnom uzdržavanju te   čiji prihodi  po članu kućanstva ne prelaze 1.500 kn mjesečno.
Kroz program pomoć u kući, korisnicima se omogućava da ostanu živjeti u svojim sredinama umjesto da im država omogući smještaj u domovima s puno većim iznosom od cca 2.300 kn.
Potrebno je naglasiti kako imamo i korisnika programa u gradovima, ali je njihova brojka puno veća u ruralnom području. Isto tako, moramo naglasiti kako je Bjelovarsko-bilogorska županija izrazito poljoprivredna županija u kojoj veliki broj naših sugrađana spadaju u kategoriju starijeg stanovništva, tj. preko 18 % čini stanovništvo starije od 65 godina.
U 2014. godini došlo je do promjene zakona i pravilnika te unatoč namjeri koja je pozitivna a to je da se smanje zlouporabe programa, došlo i do toga da se smanjio i broj korisnika.
Temeljem toga, Centri za socijalnu skrb su do sad izdali rješenja u broju kako slijedi : za korisnike usluga koje je do sada financiralo Ministarstvo socijalne politike i mladih:

1) CZSS Bjelovar; 12 izdanih rješenja
2)CZSS Daruvar; 38 izdanih rješenja
3) CZSS Čazma; 25 izdanih rješenja
4)CZSS Garešnica; 0
5)CZSS Daruvar, podružnica Grubišno Polje; 31 izdano rješenje ( od toga 18 za grad Grubišno Polje )

Dakle, umjesto 1300 korisnika do sada je izdano rješenja za 106 korisnika.
            

Programom pomoć u kući, županija je osigurala za po 200 korisnika u Velikom Trojstvu i Velikom Grđevcu, te dodatnih 100 korisnika za isti program u Grubišnom Polju sa ukupno 1.325.000, 00 kuna. Bjelovarsko-bilogorska županija pristupit će izradi novog programa za pomoć u kući u 2015. godini a kako bi se omogućilo proširenje spektra zbrinjavanja uz sufinanciranje gradova i općina kao i ubrzanje izdavanja reješenja te ujedno i smanjenje broja nezaposlenih geruntodomaćica.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a