• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Ožujak
27

PROGRAM ZA MLADE BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE

Bjelovarsko-bilogorska županija u partnerskom odnosu s mladima i civilnim sektorom izradila je županijski program za mlade, a za koji je danas održana završna Konferencija projekta.

Projekt „Izrada Programa za mlade u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji za razdoblje 2017.-2020.“ ukupne je vrijednosti 98.274,18 kuna, a u iznosu od 55.360,00 kuna financiralo ga je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Bjelovarsko-bilogorska županija, koja je ujedno i nositelj projekta, sufinancirala je projekt sa 42.914,18 kuna.

Cilj samog projekta bio je izrada Programa za mlade radi osnaživanja mladih i udruga mladih kako bi što aktivnije sudjelovali u zajednici, te poboljšanje suradnje s jedinicama lokalne i područne samouprave radi podizanja kvalitete života mladih i svih građana na području naše županije.

U sklopu projekta napravljeno je istraživanje među petstotinjak naših mladih u kojemu su oni dali svoje mišljenje vezano uz probleme, potrebe i potencijale mladih u našoj županiji. Na tu temu održani su i okrugli stolovi u svih pet županijskih gradova, održano je nekoliko koordinacija, a u sklopu projekta održano je i studijsko putovanje u Split s ciljem razmjene iskustava mladih.     
    
U vrijednom radu naših mladih na ovom programu uočene su potrebe za poboljšanje kvalitete života u područjima koja su za njih izuzetno bitna. Riječ je o podupiranju njihova aktivizma i sudjelovanje u donošenju odluka u lokalnoj i regionalnoj  zajednici. Kroz edukacije  treba ih uputiti  da se javljaju na natječaje za  projekte za mlade. Cilj je podupirati mlade  u stvaranju  kulturne scene kako bi što kvalitetnije osmislili provođenje slobodnog vremena.  

Podupirat će se i veća mobilnost radi volonterstva mladih kako izvan same županije tako i izvan Republike Hrvatske. Posebna pažnja posvetit će se kao i do sada mladima kojima prijeti socijalna isključenost i svakako će se pokrenuti još javno zdravstvenih programa u prevenciji rizičnog ponašanja kod mladih. Da bi se  utjecalo na ostanak mladih podržat će se ih se u aktivnostima koje će im omogućiti lakše samozapošljavanje i poduzetničke aktivnosti.
Stoga, sada kada je Program gotov, Bjelovarsko-bilogorska županija će dio Programa staviti u županijski Proračun i dati potporu dijelu aktivnosti koje su u programu navedene, tako da one zažive, a ne samo da budu slovo na papiru. To će biti i ispit za mlade, jer kada Županija osigura sredstva netko to mora voditi, a bit će to upravo mladi uz potporu Bjelovarsko-bilogorske županije.

Projekt Bjelovarsko – bilogorske županije „Izrada programa za mlade u BBŽ za razdoblje 2018. -  2020. godine” provodio se u partnerstvu sa Savezom za pravedno društvo, Bjelovarskim centrom za razvoj civilnoga društva i Centrom za civilne inicijative iz Zagreba. Također, Program za mlade poduprli su i Udruga studenata BBŽ, Udruga Impress iz Daruvara,  Udruga Zdravi grad iz Splita te Savjet mladih BBŽ.

„To je program gdje su mladi cijelo vrijeme sudjelovali . To je bio jedan vođeni proces gdje su nekakvih 499 mladih iz Bjelovarsko – bilogorske županije sudjelovali u istraživanju koje je provela udruga Impress iz Daruvara. Naša udruga Centri inicijative je organizirala radne skupine, gdje je oko 35 mladih, gdje donosimo zapravo ovaj program za mlade.  Ono što bih trebala biti novost, a što ja kao Bjelovarčanka i koja sam prve godine života provela u Bjelovaru, nisam imala priliku do sad to vidjeti, a to je jedan strukturirani pristup u problematici mladih s obzirom na različite aspekte njihovog života. Socijalna i zdravstvena zaštita, poticanje njihovog aktivizma društvenom angažmanu je ono što su ovi mladi tijekom ove 3 radne skupine  nekako se dosta borili i izjasnili, a to je da sudjeluju u stvaranju kulture i kreativne industrije. Definitivno mislim da je taj dio nešto novo za Bjelovarsko – bilogorsku županiju. Ono što smo ustanovili u ovih proteklih godinu i nešto dana je da zapravo za mlade u području Bjelovarsko – bilogorske županije nema mjesta kao nekih kontakt mjesta, info centara. Mlada osoba kada završi srednju školu ona ne zna da se mora prijaviti na burzu ako se ne upiše na fakultet i koji je zakonski rok. Ne zna gdje se može uključiti u izradu za nekakvih programa u kulturi. Osim što su oni pasivni promatrači, sudionici nekakvih događaja u kulturi, nema situacija da oni sudjeluju u stvaranju te kulture, a da ne govorimo o socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti gdje savjetovališta osim Crvenog križa u županiji je postoje.  Novost koju je županija spremna napraviti je taj iskorak gdje je župan u tom smislu i obećao raspisivanje natječaja i poziva za udruge mladih i udruge za mlade. Udruge mladih i inicijative mladih moći će se javljati na natječaje koje će županija otvarati, ja se nadam već tijekom ove godine i gdje će udruge moći predlagati svoje projekte za veća sudjelovanja u životu društva u županiji“, istaknula je Mirela Despotović, predsjednica Centra za civilne inicijative.

„Izuzetno sam zadovoljna što sam prije svega još uvijek učenica i osoba koja nema formiranu struku imala prilike sudjelovati u izradi ovako važnog plana za mlade naše županije budući da smo svi mi učenici dobili dojam da naša županija za nas mlade ne čini ništa, a ovo je dokazalo upravo suprotno“, rekla je Lucija Pranjić jedna od aktivnih sudionica na izradi Programa za mlade.

„Iskustvo je bilo jako pozitivno pošto je cijeli proces bio otvoren prema nama mladima koji su mogli sugerirati svoje potrebe prema izradi strategije. Smatram da će upravo ova strategija pomoći u daljnjem zapošljavanju mladih u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji i povećanje konkurentnosti našeg znanja na samom tržištu rada. Istaknuo bih upravo tu potrebu da smo detektirali kroz nekih par ciljeva upravo neke naše potrebe koje su specifične za sektore iz kojih dolazimo od kulture do gospodarstva i na taj način će mladi moći dugoročno u ove 3 godine potaknuti neke određene programe koji će im koristiti na kraju krajeva da se aktiviraju u svojim zajednicama i kreiraju neka nova radna mjesta“, rekao je Antonio Kiselić Ledinsky aktivni sudionik na izradi Programa za mlade BBŽ.

„Bjelovarsko-bilogorska županija javila se na natječaj Ministarstva zajedeno s našim partnerima, to su udruge civilnog društva, udruge koje nam pomažu u izradi Programa za mlade. Ono što bih izrekao jest da taj projekt koji vrijedi sto tisuća kuna, pola daje Ministarstvo, a pola naša Županija. Ključno je, nije to radila županija, to su radili oni na koje se to odnosi. Meni je zadovoljstvo jer sam vidio niz aktivnosti koje su provedene, okrugli stolovi, razgovori. U konačnici je to dovelo do programa koji ćemo danas prezentirati. To je program za mlade koji treba obilježiti ono razdoblje koje je ispred nas, dakle od 2017.-2020. Rekao bih da tu su ključni elementi koje su oni vidjeli kao bitno za mlade u našoj županiji, a to je uključenost mladih recimo u donošenju odluka, ali i jedno samozapošljavanje i mobilnost. Rekao bi da je jedan dio programa vezan bio upravo uz gospodarstvo, jer mladi vide da ukoliko postoji mogućnost zaposlenja gdje oni i sami vide mogućnost da budu ne samo djelatnici, nego da budu i nositelji aktivnosti da to može i zapravo treba biti jedan od okvira i razvoja za budućnost.  Prema tome program će biti unesen, Županija će to staviti, ja bih rekao u naš plan za naredno razdoblje, i meni je drago da smo taj projekt doveli do kraja i da su mladi iznijeli ukupnost svih ovih ideja“, zaključio je župan Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a